Vesti iz Avganistana postaje sve mračnije. Predsednik Ašraf Gani je pobegao, a otpor vojske pred talibanima se slomio. Ljudi pokušavaju na sve načine da pobegnu iz zemlje, a sve su šokirali uznemirujući snimci civila koji padaju iz aviona jer nije bilo dovoljno mesta za sve očajne da pobegnu.

Međutim, nisu se svi predali, a na Tviteru se pojavio snimak na kome se vidi početak organizovang otpora talibanima i Al Kaidi.

Prvu vojnu snagu posle sloma ANA kako je saopšteno predvodiće Ahmad Masud sin velikog Ahamada Šaha Masuda zvanog "Lav Doline Panšir" koje se krvavo borio prvo protiv Sovjetske vojske u operaciji "Magistrala" 1989. godine, a kasnije bio jedan od lidera mudžahedinskih jednica, kao i lider Alijanse 7 koja je nastala kad su talibani uzeli prvi put vlast u Avganistanu 1996. godine.

Ahamad šah Masud, otac novog lidera pokreta otpora ubijen je u samoubičakom napadu 2001. godine uoči 11. septembra. Njega su likvidirala dva pripadnika Al Kaide koji su se pretvarali da su novinari i u toku "intervjua" aktivirali bombu sakrivenu u kameri.

Njegov sin Ahmad koji je tad bio dečak, krenuo je stopama svog oca i odlučio da pokaže zube džihadistima i osveti svog oca.

YouTube/printscreen/ DW News Kabul - Avganistan

Inače, dolina Panšir je jedini deo Avganistana u koji džhaistička nogoa još uvek nije kročila, a iz koje će prema svem sudeći krenuti duh otpora da se slomi Islamski emirat Avganistan, koji je juče proglašen u Kabulu posle munjevitog sloma Avganistanske nacionalne armije.

Na snimku koji se pojavio vidi se Ahamad Masud, inače Tadžik, kako sa svojim saborcima ulazi u helikopter Mi-17V5 poražene avganistanske vojskei kreće na nepoznatu lokaciju.

(Mondo)