Tu bivšu policajku talibani su zarobili u provinciji Gazni u oktobru prošle godine. Kobnog dana se vraćala kući s posla kada su je zaustavila trojica muškaraca na motorima. Prvo su joj tražili ličnu kartu, a zatim u nju sasuli osam metaka. Kada je pala na zemlju iskopali su joj oči i ostavili je da umre.

Međutim, Katera je preživela ovaj pakao i u novembru je sa svojim suprugom pobegla u Indiju. Sada žive u Nju Delhiju. Napad na nju naredio je, kako je otkrila, njen otac.

"U očima talibana, žene nisu živa bića nego meso koje treba istući", počela je svoju ispovest Katera za News18, a zatim nastavila da otkriva detalje stvarnosti u kakvoj žive avganistanske žene.

"Prvo nas muče, a zatim odbacuju naša tela kako bi pokazali razmere kazne. Ponekad tela bacaju psima kao hranu. Imala sam sreće što sam preživela. Morate da živite u Avganistanu pod talibanskom vlašću da biste mogli da zamislite kakav se pakao tamo događa ženama, deci, manjinama...", istakla je ona.

Kako kaže, ženama je zabranjeno bukvalno sve, pa i da posećuju muške lekare, da studiraju ili da rade.

"Šta onda ženama preostaje? Ostavljene su da umru? Čak i ako misle da smo samo reproduktivne mašine, nema zdravog razuma osim čiste mržnje. Kako da žena rodi dete takvim muškarcima bez medicinske pomoći?", pita Katera, a zatim navodi kako je svetu teško da zamisli šta je u Avganistanu izgrađeno u poslednjih 20 godina, što je sada propalo.

"Gradili smo snove. Sada ih više nema. Za nas je sve gotovo. Žene koje rade u vladi ili policiji progone i prete im. To se, nažalost, događalo i pre nego što su talibani zauzeli zemlju. Bojim se za žene tamo. Ne samo da ih ubijaju, nego ih i muče i iživljavaju se nad njima. Oni su mrlja Islama", istakla je nesrećna Katera.

S njom je u Indiji jedno dete, a ostalih petoro je u Avganistanu s rođacima.

"Jako sam zabrinuta za njih. Ambasade su zatvorene i ne izdaju više vize. Moj otac će sigurno ići po moju decu. Strah me je da ih ne natera da uzmu oružje u ruke i upropasti im život", rekla je Katera čiji najstariji sin ima 15 godina.

(MONDO)