Osama Bin Laden nazvao je svoju majku Siriju 10. septembra da bi joj rekao da se možda neće moći da se vide neko vreme jer će se dogoditi "nešto veliko" što će prekinuti njihovu komunikaciju. "Nešto veliko će se dogoditi", rekao je Osama bin Laden svega dan pre 11. septembra 2001. godine.

Muhamed bin Laden i tadašnja supruga Sirija Alia Ganem dobili su sina Osamu ("mladi lav" na arapskom) u Rijadu 10. marta 1957. Bio je 17. od 52 dece koje je imao stariji Bin Laden, koji je sa godinama uzeo 11 različitih žena.

Otac Osame Bin Ladena bio je najbogatiji građevinski magnat Saudijske Arabije i blizak prijatelj kraljevske porodice Saud, a dobio je i mnoge ugovore za izgradnju osnovne infrastrukture u zemlji, a zatim i za obnovu islamskih svetilišta, piše Njuzvik.ž

Kada je napunio tri godine, Osamina majka se razvela od Muhameda, a njega je podigao drugi majčin suprug u Saudijskoj Arabiji. Odrastao je i pohađao školu uglavnom u Džedi, pridruživši se Muslimanskoj braći kao mlad. Mladi Osama otišao je u Pakistan (a zatim i u Avganistan) nakon sovjetske invazije 1979. godine i tamo se povezao s brojnim islamskim radikalnim intelektualcima.

Glavni posao tokom sovjetske okupacije mu je bio briga o avganistanskim i arapskim borcima i izbeglicama i nadgledanje mladića iz Saudijske i Zalivske države koji su došli u Avganistan da vode "džihad". U tom periodu nije bilo kontakta između CIA -e i Bin Ladena, jer se on uglavnom bavio vladama Pakistana i Saudijske Arabije.

Kada su se Sovjeti 1989. godine povukli, CIA je takođe povukla svu podršku svom programu tajnih akcija protiv Sovjeta i nije zadržala nikakvu značajnu imovinu u zemlji.

O Osami Bin Ladenu se malo znalo osim da je bio jedan od mnogih finansijera radikalnih i terorističkih grupa. 1993. godine u okviru CIA centra za borbu protiv terorizma (CTC) osnovana je posebna jedinica pod nazivom Bin Laden Stejšn koja se fokusirala na razvoj obaveštajnih podataka o finansijeru. Do 1998. godine, kada su u avgustu napadnute dve afričke ambasade, CIA je radila sama i sa prijateljskim stranim obaveštajnim službama kako bi omela Bin Ladena, umanjila njegovu sposobnost da se uključi u terorizam i privela ga pravdi.

Zajednička istraga zaključena je nakon 11. septembra:

"Između 1996. i septembra 200, strategija za borbu protiv terorizma koju je usvojila američka vlada nije uspela da eliminiše Avganistan kao utočište i poligon za terorističku mrežu Osame bin Ladina. Niz instrumenata korišćen je za suprotstavljanje Al Kaidi, pri čemu se primena zakona često pojavljivala kao vodeće oruđe jer se smatralo da druga sredstva nisu izvodljiva ili nisu dala rezultate. Iako su generisali brojna uspešna krivična gonjenja, napori sprovođenja zakona nisu bili adekvatni sami ciljati ili eliminisati Bin Ladinovo utočište. Sjedinjene Države su nastavile da poštuju vladavinu prava i prihvataju norme međunarodnog ponašanja, ali Bin Ladin i Al Kaida nisu priznali nikakva pravila i uspeli su u sigurnom utočištu koje je obezbedio Avganistan....

Uprkos obaveštajnim podacima o neposrednosti nivoa pretnje u proleće i leto 2001. godine, u američkoj vladi je prevladala pretpostavka da su napadi 11. septembra nisu mogli da se dogode tu. Kao rezultat toga, nije bilo dovoljno napora da se američka javnost upozori na stvarnost i težinu pretnje".

(MONDO)