Prvo što je primetio je da se unutar usta ribe Atlantski kroker (Micropogonias undulatus), nalazi previše nogu da bi to bio jezik, a tu su bile i oči.

Izopodi roda Kimotoa su paraziti koji uđu u telo ribe kroz škrge, smeštaju se u ustima i zakače se za jezik iz kog isisavaju krv. Kada u jeziku nema više krvi, on se osuši i otpadne, a parazit ga zameni i hrani se nutrijentima koje riba unese.

"To je jedini poznati slučaj da parazit funkcionalno zameni organ domaćina", objavili su radnici parka na svojoj Fejsbuk stranici.

Mark Fišer, naučni direktor u "Teksaškim parkovima i divljači" (TPAW) objasnio je da su ovi paraziti prilično česti kod nekih vrsta riba, poput pegave pastrmke, ali da ih nikada ranije nije video kod ove vrste, prenela je "Nacionalna geografija".

Istu vrstu šoka doživeo je i student biologije iz Kejptauna, kada je na ovog parazita naišao u ribi cipuli, što je bio prvi zabeleženi slučaj te vrste.

Iako deluje pomalo zastrašujuće, ovaj odnos ribe i parazita nije toliko loš. Samo dva istraživanja su pokazala da parazit utiče na kvalitet života ribe kod koje se nastani u ustima. Jedno iz 2013. je pokazalo da se ribe smanje, a pretpostavlja se iz dva razloga — jedan je što deo hranljivih materija uzima parazit.

Druga pretpostavka je da on svojom veličinom prosto blokira prolaz hrane, pa ribe počnu da uzimaju manje. Čak i uz taj problem, nije dokazano da vrste riba kod kojih se nastanjuju žive kraće.

(MONDO/Sputnik)