Vitamin D jedan je od najvažnijih vitamina za naš imunitet, ali i zdravlje koštanog sistema.

Sigurno već znate da postoji više vrsta vitamina D, i da ovaj važan nutrijent telo sintetiše samo uz pomoć izlaganja Sunčevim zracima, uz oprez zbog štete koje oni mogu naneti koži. Postoje i namirnice bogate vitaminom D, ali i jedna zabluda o njima koja može mnogo da košta!

Riba i pečurke najbolji su prirodni izvori vitamina D. Ali šta to zapravo znači? Potrebno nam je između 3.000 i 4.000 međunarodnih jedinica (IU) dnevno da bismo ojačali imunitet i kosti. Koliko ga se nalazi u ovim namirnicama?

Kašika ribljeg ulja daje nam oko 1.300 IU, što zaista nije loša brojka, ali mnogi ne vole ili ne žele da uzimaju riblje ulje.

Porcija pastrmke ima oko 640 IU, a porcija iste veličine prirodno uzgojenog lososa samo 570. Uporedite to sa mlekom obogaćenim vitaminom D koje daje samo 100-120 IU, i pečurkama koje po porciji sadrže oko 360 IU vitamina.

Pastrmka i pečurke nisu skupi, ali za lososa ćete morati da izdvojite mnogo novca, nećete znati da li je prirodno uzgojen ili nije, što značajno smanjuje sadržaj vitamina, a dobićete manje od 20 odsto neophodne doze.

Mleko tu takođe nije od neke pomoći, osim ako ga ne unesete u neverovatno velikoj količini.

Dakle, vitamin D mora se unositi i kroz suplemente, inače ste bacili novac na skupu ribu koja vam ne daje željeno dejstvo, ili ste se napili mleka a još uvek niste dostigli neophodan nivo.

Pročitajte i koji vitamin D je najbolji kada su suplementi u pitanju!

(MONDO)