Ndrangeta, čije je sedište u Kalabriji, je najmoćnija mafijaška grupa u zemlji koja je tokom poslednjih decenija iskoristila desetine milijardi dolara prihoda od kokaina da proširi svoj uticaj širom Evrope i na druge kontinente. U Kalabriji se mafija infiltrirala u gotovo sve sfere javnog života, od lokalnih vlasti preko bolnica i pogrebnih službi pa do pravosuđa, kažu stručnjaci.

Vlasti procenjuju da Ndrangeti pripada 150 porodica i da ima najmanje 6.000 članova i saradnika u Kalabriji, ali i širom sveta, posebno u Južnoj Americi i Njujorku. Članovi ove kriminalne organizacije su optuženi za najmanje pet ubistava, podmićivanje sudija, sakrivanje ilegalnog oružja u kapelama na grobljima i falsifikovanju medicinskih dokumenata kako bi njihove ubice izbegle zatvor - između ostalog.

Suđenje Ndrangetu vodi najpoznatiji italijanski antimafijaški tužilac Nikola Grateri, koji živi pod policijskom pratnjom više od tri decenije, a glavni optuženi je Luiđi Mankuzo (67), mafijaš nalik na one iz "Kuma". Poznatiji kao "Ujak", već je skoro dve decenije proveo iza rešetaka, a izašao je 2012. godine. Suđenje su uglavnom fokusira na njega i njegove saradnike. Zanimljivo je da je jedan od svedoka saradnika i njegov sestrić, Emanuele Mankuzo koji je istakao da "bez Luiđijeve dozvole u Kalabriji ne može da se otvori nijedan biznis".

U najnovijim iskazima svedoka saradnika iz Ndrangete, otkriveni su neki od najokrutnijih poteza članova ove mafije. Baš kao u filmu "Kum" u kojem se u kultnoj sceni Džek Volc budi pored odsečene glave svog najboljeg pastuva na krevetu, ovaj sicilijanski klan je slao odsečene glave DELFINA, ali i kao vid pretnje ostavljao mrtve kučiće i koze na pragovima svojih neprijatelja.

Jedan od kriminalaca koji je postao saradnik na suđenju, Andrea Mantela, opisao je ubistvo dva brata iz 1988. godine: "Čekali su ih, a onda pozvali na farmu da jedu rikotu... Onda su ih ubili, spalili i istopili njihova tela". Mantela, koji je inače jedan od visokorangiranih članova Ndrangeta i priznao je više ubistva, otkrio je i da je mafija platila 70.000 evra da ga puste jednom prilikom iz zatvora i prebace u bolnicu u kojoj je "imao da obavi posao".

Na suđenju su slušali i priče o vozilima hitne pomoći koja služe za transport droge, zalihama pijaće vode koje se "otimaju" za plantaže marihuane i o udavljenim migrantima koji se sahranjuju bez kovčega nakon nameštenih javnih tendera.

Takođe, jedna od pet žrtava za koje se sudi mafiji bio je njihov član, a ubili su ga 2002. godine zbog toga što su otkrili da je bio homoseksualac. Od 1983. do 2018. godine u Kalabriji se dogodilo oko 1.320 ubistava koja su bila u vezi sa mafijom, tvrde zvaničnici.  Suđenje se nastavlja.

(Mondo)