Naučnici su u Kini otkrili očuvan embrion dinosaurusa koji je pre najmanje 66 miliona godina trebalo da se izlegne iz jajeta. Fosil oviraptorosaurusa otkriven je u oblasti Gandžouu, a istraživači su ga nazvali "Beba Jinglijang".

"Ovo je jedan od najbolje očuvanih embriona dinosaurusa koji su do danas pronađeni", rekla je za AFP Fion Vaisum Ma sa Univerziteta u Birmingemu i koautorka studije objavljene u iScience.

"Beba Jingliang" je pronađena s povijenim leđima i stopalima sa obe strane glave koja je uvučena ka stomaku. Ovaj položaj nikada ranije nije viđen kod dinosaurusa, ali je dobro poznat kod ptica. 

Kada se spremaju za izleganje, embrioni ptica stabilizuju glavu ispod krila, dok kljunom probijaju školjke. Kod onih koji ne uspeju da se postave u taj položaj veći je rizik da se neće izleći. Oviraptori, čije ime znači "kradljvac jaja", bili su pernati dinosaurusi koji su živeli u Aziji i Severnoj Americi tokom perioda kasne krede.

Imali su različite oblike kljuna i ishranu, a bili su u rasponu od majmuna do ogromnih gigantoraptora, dužine i do osam metara.

(MONDO)