Razlog za zaplenu crkvenog zvona je prijava zbog preglasnog i preglasnog noćnog zvona, što je bio i sadržaj peticije pre nekoliko godina. Ali zvonjava crkvenih zvona trebalo bi da bude samo vrh ledenog brega neslaganja među seljanima.

Neki seljani se već duže vreme žale na zvonjavu zvona u tamošnjoj crkvi, posebno na zvonjavu u 6 sati ujutru i noćni otkucaj crkvenog časa. Zbog toga su i pisali peticiju godinama unazad, ali prema rečima upravitelja dolinske župe Klemena Zalara, potpisnici peticije su saslušani i sredinom 2020. jutarnja zvona su pomerena na 7 sati ujutro, a noćna zvonjava ukinuta.

Ali usledili su novi zahtevi za opštu restrikciju zvona, pa su se vratili na jutarnje zvono u 6 časova. Ove nedelje bi ponovo promenili vreme zvonjenja u 7, ali su ih pretekli nadležni, koji su jednostavno oduzeli zvona. Kako navodi italijanski RAI, nalog za konfiskuciju zvona potpisao je tršćanski tužilac Antonio De Nikolo nakon što su primili prijavu. De Nikolo se u svojoj odluci osvrnuo i na peticiju.

Ove nedelje dolinu su posetili i predstavnici slovenačke nacionalne zajednice u Italiji, koji su se prvo sastali sa Zalarom, a potom i sa gradonačelnikom Dolnika Sendi Klunom. On je obećao da će se sastati sa župnikom i naći zajedničko rešenje, kako bi zvona u crkvi Sv. Urta je ponovo udarila.

Međutim, kako je za RAI istakao regionalni predsednik Saveta slovenačkih organizacija Valter Bandelj, ovo pitanje je pravna stvar koju treba da rešavaju advokati, ali je s druge strane odraz netrpeljivosti u selu koje treba da bude savladano.

Tršćanski biskup Đampaolo Krepaldi, međutim, upozorava, "da se u selu širi neprijateljska i nestrpljiva atmosfera kako prema članovima tako i prema dobrima katoličke zajednice, koja se ne oseća dovoljno zaštićenom". On je pozvao nadležne da tragaju za istinom i pravdom u pravcu novog početka u znaku prijateljstva.

(Mondo/Primorski dnevnik)