• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA KOPAONIKU NARUČIŠ JEDNU RAKIJU, A DOBIJEŠ ČETIRI! Najveće PREVARE konobara - ovako izvlače JOŠ NOVCA mušterijama

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Prethodnih dana internet bruji o visokim cenama toplih napitaka i obroka na Kopaoniku, ali nerazumnim troškovima tu nije kraj. U nemalom broju objekata na Kopaoniku, konobari na raznorazne načine pokušavaju, i često uspevaju da izvuku još novca iz džepa posetilaca.

Cene na Kopaoniku i prevare konobara Izvor: trezordia/ShutterStock.com/Twitter/Printscreen/@poludomacica

Kao da čaj od 400 dinara, kuvano vino od 390, flaša vode od 210, 100 grama kačamaka za 460 dinara, te klot prebranac za 850 dinara, 300 grama ćevapa za 1.160 dinara, ili pilećeg filea za 1.080 ne ostavljaju dovoljno prostora za zaradu, već se za koji dinar više poteže i to, u krajnju ruku, uličarskim manirom.

Bilo da se radi o dodavanju pića ili hrane na račun u restoranu i kafiću, podmentanju skupljih alkoholnih pića, ili pak predjela, ali kopaonički ugostitelji uspevaju da podignu ceh i za više od petinu. Čast naravno izuzecima, ali ono na šta su naši sagovornici naišli govori da ih je malo.

Možda će vas zanimati

"Već smo bili informisani da su restorani i barovi u ski centru skuplji nego u Beogradu. Zato smo i očekivali malo veći račun. Platio sam, ali po izlasku iz restorana i bacio pogled još jednom na račun i imao šta da vidim. Na naš, ionako precenjen račun, konobar je svojeručno dodao i dve flaše kisele vode po ceni od 400 dinara, koje smo niti poručili niti dobili. Zanemarimo da je to skoro duplo skuplje nego u Beogradu. Kako se nije desilo slučajno, s obzirom na njegovu reakciju kada sam se vratio da se požalim, taj bezobrazluk bi nas, da nisam novac tražio nazad koštao petinu računa", kaže I. M. iz Beograda.

Donesu više pića i ljute se!

Još jedan od načina na koji se izbija novac iz džepa tiče se alkoholnih pića. Kako priča L. Z. (34), vrlo oprezno treba poručivati i sam alkohol.

"Desilo nam se i to da sam od nas četvoro za stolom samo ja poručio rakiju od šljive, a da je konobar doneo za svo četvoro. Kada sam pokušao da mu objasnim da sam samo ja želeo rakiju, prostrelio me pogledom kao da sam maltene nešto ja skrivio, a ne on", kaže on za "Blic".

Sagovornik dodaje i da je došao ove godine i u situaciju, oslanjajući se na savet ugostitelja, pije gotovo uvek skuplje alkoholno piće.

"Nisam ni gledao u kartu pića, niti imao pojma da postoji više 'šljivovica' od različitih proizvođača u lokalu, konobar je pametno prećutao ali uredno mi je servirao onu najskuplju", objašnjava sagovornik.

Možda će vas zanimati

Kuver "obavezan", ali samo za ove mušterije!

Za one koji ne znaju šta je, kuver potiče od francuske reči "le couvert" koja podrazumeva pribor za jelo, i u početku se kuverom smatrala čitava postavka stola. Naplata se pravdala održavanjem stolnjaka i salveta, ali je i tada on bio predmet "kontroverzi". Kao odgovor na nezadovoljstvo mušterija nastala je praksa da se uz kuver služe hleb i neki maslac, mešavina začina, ili u ovom slučaju krem sir i ajvar.

Mimo Kopaonika, vrlo često je slučaj i u restoranima širom zemlje da će vam ga doneti za sto poručili vi njega ili ne. Sa druge strane, u slučaju restorana na Kopaoniku, kuver je kako priča A. K. (28), naveden kao predjelo i nigde nije označeno da je obavezan.

"Ako procene da ćete napraviti nezadovoljavajuće, pitanje samo po kojim standardima, mali račun, najverovatnije će vam 'uvaliti' svakom po kuver. Na primer, kada sam hteo da sa prijateljima, ugrejem uz tanjir čorbe, momentalno je svako dobio po kuver, pod izgovorom da je obavezan", objašnjava sagovornik.

On ističe da je i kada bi istakli da ne žele, svakako dobili to predjelo: "Par dana nakon toga, u drugom restoranu, takođe smo ga videli na meniju ali ne kao obavezu, već kao opciju za predjelo. Jedan od nas je poručio, i nakon 3 minuta je stigao za sve nas, nastavlja on i dodaje, da je isti slučaj i sa salatama."

(Mondo/Blic)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 41

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Snooker

Ne zimujem u srbiji jer nemam stomak za raspravu sa konobarima. Idem da skijam i idem u slovačku, austriju i bugarsku. Tamo mi je ok. Nigde nije jeftino ali se radnici u turizmu ne ponašaju kao jajare i secikese. Nemam potrebu za slikanjem za instagram... Pozdrav iz vilaha.

Sensei

Svi mogu da se žale na cene, ali Beograđani su bukvalno gori. Nisam seo u restoran u BG da mi ne naplate kuver i ne oderu za sve živo. I onda se oni žale kad onu na Kop. Obraz đon. Kao ako je u BG sa pogledom na neku raskrsnicu onda je logično da bude skupo, a problem je na planini, kako da ne.

Tinder

Ako i treba da deru ovce, beogradjani vi sa kopa i mora jadranskog ne znate za ostak karte... Pa odite na primer na Staru planinu za male pare ce te se ubiti od pica i hrane. Kampujte na Vlasinsko jezero ili Kursumlisku ili Lukovsku banju...

MONDO REPORTAŽA

Cene na Kopaoniku i prevare konobara