Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin proglasio je opštu mobilizaciju, prenose ruske agencije.

"Pozivam sunarodnike koji su u rezervi da dođu u vojne komesarijate. Danas sam potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji", rekao je Pušilin u video poruci građanima.

Pušilin je ocenio da će samoproglašena DNR moći da zaustavi, kako je rekao, "agresiju"

Lideri otcepljenih samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR) u istočnoj Ukrajini objavili su u subotu da su naredili mobilizaciju svih vojno sposobnih muškaraca kao odgovor na tvrdnje o masovnom granatiranju duž linije fronta.

"Pozivam sve muškarce u republici sposobne da nose oružje da stanu u odbranu svojih porodica, svoje dece, žena, majki", rekao je Pušulin.

Pušilin je dodao da snage DNR odgovaraju na granatiranje ukrajinske vojske.

Lider LPR Leonid Pasečnik izdao je sličan nalog za mobilizaciju.

"Proglasiti opštu mobilizaciju na teritoriji Luganske Narodne Republike. O najavi mobilizacije odmah obavestiti Narodno veće LNR, Vladu LNR", navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu šefa republike.

Prema uredbi, muškarcima od 18 do 55 godina zabranjen je napuštanje republike. Separatističke vlasti su u petak objavile planove za evakuaciju oko 700.000 ljudi, navodeći strah od skorog napada ukrajinskih snaga. Ovu optužbu Kijev je odlučno demantovao.

Profimedia Ukrajina Vojne vežbe

 (Mondo)