Sa ruskim snagama koje opsedaju Mariupolj, u kojem živi više od 120.000 etničkih Grka, iz SKAI News su razgovarali sa Grkom Kiouranasom koji živi u gradu i tvrdi da ukrajinski "fašisti" ubijaju ljude zbog pokušaja da napuste grad.

Na pitanje da li planira da napusti grad, Kiouranas je odgovorio: "Kako mogu da odem? Kada pokušate da odete, rizikujete da naletite na patrolu ukrajinskih fašista, bataljona Azov. Ubili bi me i oni su za sve odgovorni", dodao je on.

Ko su članovi bataljona Azov?

Odred za specijalne operacije Azov ili bataljon Azov, je desničarska ekstremistička i neonacistička jedinica Nacionalne garde Ukrajine, sa sedištem u Mariupolju, u priobalnom regionu Azovskog mora.

2014. godine, puk je stekao ozloglašenost nakon što su se pojavile optužbe o mučenju i ratnim zločinima, kao i neonacističkim simpatijama i korišćenju povezanih simbola od strane samog puka, kao što se vidi na njihovom logotipu sa Volfsanđelom, jednim od originalnih simbola koje je koristila 2. SS tenkovska divizija Rajha. Predstavnici bataljona Azov kažu da je simbol skraćenica za slogan "Nacionalna ideja" i negiraju vezu sa nacizmom.

Godine 2014, portparol puka je rekao da su oko 10-20 odsto jedinice bili neonacisti. 2018. godine, odredba u zakonu o aproprijacijama koji je usvojio američki Kongres blokirala je vojnu pomoć Azovu na osnovu njihove ideologije bele rase; 2015. Kongres je poništio sličnu zabranu pomoći grupi.

Pripadnici puka dolaze iz 22 zemlje i različitog su porekla. Više od polovine pripadnika puka govori ruski i dolaze iz istočne Ukrajine, uključujući gradove Donjeck i Lugansk. Prvi komandant jedinice bio je krajnje desničarski nacionalista Andrij Bilecki, koji je predvodio neonacističku Socijal-nacionalnu skupštinu i Patriote Ukrajine.

Pratite naš blog uživo o ratu u Ukrajini!

U svojim ranim danima, Azov je bio specijalna policijska četa Ministarstva unutrašnjih poslova, koju je predvodio Volodimir Špara, vođa Vasilkovskog, kijevskog ogranka Patriota Ukrajine i Desnog sektora. Predstavnički dom američkog Kongresa je 2018. takođe doneo odredbu kojom se blokira bilo kakva obuka pripadnika Azova od strane američkih snaga, navodeći neonacističke veze. Dom je ranije usvojio amandmane kojima se zabranjuje podrška Azovu između 2014. i 2017. godine, ali su zbog pritiska Pentagona tiho ukinuti amandmani. Zbog ovoga je protestovao Simon Vizental koji je naveo da je ukidanje ovakve zabrane uvelo opasnost od izobličenja Holokausta u Ukrajini.

"Naravno da nije, sve je izmišljeno, samo ima mnogo ljudi koji su zainteresovani za nordijsku mitologiju", rekao je jedan borac na pitanje Gardijana 2014. da li u bataljonu ima neonacista. Na pitanje kakvi su njegovi politički stavovi, međutim, rekao je "nacionalsocijalistički". Što se tiče tetovaža svastike na najmanje jednom čoveku viđenom u bazi Azov, "svastika nema nikakve veze sa nacistima, to je bio drevni simbol sunca", tvrdi on.

Bataljon je privukao krajnje desničarske dobrovoljce iz inostranstva, kao što je Mikael Skilt, 37-godišnji Šveđanin, obučeni snajperista u švedskoj vojsci, koji je sebe opisao kao "etničkog nacionalistu" i bori se na prvoj liniji fronta u bataljonu. Drugi u razgovoru za Gardijan, Dmitrij, rekao je: "Nemam ništa protiv ruskih nacionalista ili velike Rusije. Ali Putin čak nije ni Rus. Putin je Jevrejin." Dmitrij je tvrdio da nije nacista, ali da ceni Adolfa Hitlera kao vojnog vođu, i veruje da se Holokaust nikada nije dogodio.

Ne misle svi u bataljonu Azov kao Dmitrij, ali nakon razgovora sa desetinama njihovih boraca i uključivanja u nekoliko misija tokom protekle nedelje u strateškom lučkom gradu Marijupolju i oko njega, Gardijan je otkrio da mnogi od njih imaju uznemirujuće političke stavove i da skoro svi da imaju nameru da "dovedu borbu do Kijeva" kada se rat na istoku završi.

Na mrežama su se pojavili i snimci koji navodno prikazuju "Azovce" u Mariupolju kako sprečavaju civile da napuste grad:

(Mondo)