Konflikt između Rusije i Ukrajine ušao je u 7. dan, a ukrajinski mediji prenose da ruski predsednik Vladimir Putin ima nove planove za Ukrajinu. 

“Rusija želi da proglasi bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, svrgnutog tokom antivladinih protesta 2013-14 novim liderom Ukrajine”, objavio je sajt Ukrajinska pravda, citirajući ukrajinske obaveštajne službe, a prenosi BBC.

Prema navodima ukrajinskih medija, Janukovič je sada u Minsku. U Rusiju je pobegao 2014. godine.

“Kremlj možda priprema medijsku ili kampanju za vraćanje Janukoviča u Ukrajinu, ili će objaviti njegovo obraćanje ukrajinskom narodu”, navodi list.

Velika Britanija je u januaru saopštila da Moskva planira da postavi promoskovsku figuru na čelo ukrajinske vlade. Kao potencijalni kandidat Kremlja spominjao se i Jevhen Murajev. Murajev, je ovo oštro demantovao, rekavši da mu je zabranjen ulazak u Rusiju.

Ko je Viktor Janukovič?

Janukovič je bivši predsednik i premijer Ukrajine.

Od 1997. godine do 2002. godine bio je guverner Donjecke oblasti u istočnoj Ukrajini. U razdoblju od 2002. godine do 2005. godine bio je premijer Ukrajine (za vreme predsednika Leonida Kučme). Kandidovao se na predsedničkim izborima 2004. godine. Na izborima je pobedio, ali je nakon izraženih brojnih sumnji u regularnost izbora izbila tzv. Narandžasta revolucija. Izbori su ponovljeni i pobedio je Viktor Juščenko. Od 2006. do 2007. godine po drugi put je bio premijer Ukrajine (za vreme predsednika Viktora Juščenka).

Janukovič je u februaru 2010. izabran za četvrtog predsednika Ukrajine, kada je na izborima pobedio Juliju Timošenko.

Napustio je Ukrajinu krajem februara 2014. godine, nakon što je zbačen sa vlasti pošto je odbio da potpiše sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom u korist bližih veza sa Kremljom. Za njim su nove ukrajinske vlasti raspisale poternicu. Danas se nalazi u Rusiji, gde je dobio politički azil.

Profimedia Profimedia

(MONDO)