Kompanija Gasprom se u nedelju oglasila saopštenjem i navela je prebacila oko 110 miliona kubnih metara gasa u Evropu, preko ukrajinske teritorije.

"Gasprom isporučuje ruski gas u tranzitu preko teritorije Ukrajine u redovnom režimu, u skladu sa zahtevima evropskih potrošača", rekao je portparol te kompanije Sergej Kuprijanov, prenela je agencija Interfaks.

Kuprijanov je rekao da je Gasprom juče poslao u zapadnu Evropu 109,5 miliona kubnih metara gasa preko teritorije Ukrajine.

Uprkos ovoj informaciji, zabrinutost za stabilno snabdevanje gasom u Evopi je veliko, o čemu dodatno govori i informacija da je austrijski kancelar Karl Nehamer otputovao u Ujedinjene Arapske Emirate da bi razgovarao o novim izvorima gasa kako bi se diverzifikovali izvori kojim se snadbeva Austrija.

On će u Abu Dabiju boraviti sa ministarkom energetike Leonore Gevesler i ministarkom za poljoprivredu, koja je nadležna i za sirovine Elizabet Kestinger, kao i predstavnicima naftne kompanije OMV. Kako je saopšteno, u fokusu posete biće isporuka tečnog gasa iz ovog regiona Austriji, kako bi se smanjila zavisnost od ruskog gasa. Tom prilikom će imati sastanke sa princom šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, kao i sa emirom Katara Tamimom bin Hamad al Tanijem.

"UAE i Katar su važni partneri Austrije i značajni proizvođači energenata", istakao je kancelar, navodeći da putovanje želi da iskoristi kako bi razgovarao o osiguranju isporuke gasa i drugih energenata za Austriju.

Pratite uživo naš blog uživo o ratu u Ukrajini!

(MONDO)