Britanski SAS planira “visoko rizično spasavanje“ ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Za ovaj zadatak se priprema 70 elitnih britanskih vojnika i 150 pripadnika američkih mornaričkih foka. Ova operacija spasavanja bi prema procenama trajala 11 časova. Ali ima jedan uslov – ona će se odigrati samo ako Zelenski to zatraži.

Vojnici u udaljenoj bazi u Litvaniji treniraju sa elitnim ukrajinskim vojnicima u pripremi za ovu misiju, piše Daily Mail.

Zelenski (44) tvrdi da je preživeo najmanje tri pokušaja ubistva otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju prošle nedelje, a plaćenici iz grupe Vagner koju podržava Kremlj i čečenske specijalne snage su navodno poslate u Ukrajinu. Atentatore su sprečili subverzivni antiratni pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) za koje se veruje da su upozorili ukrajinske zvaničnike. Zelenski je prošlog meseca odbio ponudu Sjedinjenih Država za spasavanje, umesto toga prkosno rekavši da je “borba ovde“.

Pojedini smatraju da za Zelenskim tragaju u ruski specijalci iz “Spetsnac”-a. Međutim, spasilačka misija će biti pokrenuta samo na njegov zahtev, prenosi The Sun.

“Najverovatnija razumna opcija bi mogla da bude preseljenje Zelenskog iz Kijeva. Imamo avione, ali udaljenost je kritična", navodi se.

(MONDO)