Američki zvaničnici kažu da je Rusija prvi put od početka invazije zatražila vojnu opremu od Kine, navodi Fajnenšel Tajms. Ovo je izazvalo strah u Beloj kući da bi Kina mogla da da pomogne Rusiji u ratu i na taj način potkopa napore Zapada da pomogne Ukrajini u odbrani zemlje.

Izvor vrlo dobro upoznat sa čitavom situacijom poručio je da su se SAD "spremale da upozore saveznike posle indikacija da se Kina možda sprema da pomogne Rusiji", navodi se u tekstu Fajnenšal tajmsa.

"Drugi američki zvaničnici su takođe rekli da postoje znaci da Rusiji ponestaje nekih vrsta vojne opreme i oružj dok se rat u Ukrajini približava početku svoje treće nedelje", navodi se u izveštaju FT.

Bela kuća se nije zvanično oglasila posle "curenja" ovih informacija, niti je Kineska ambasada u Vašingtonu želela da odgovori na takve insninuacije. Sve je okriveno kada je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven krenuo u Rim gde ga u ponedeljak očekuje sastanak sa visokim kineskim zvaničnikom za spolju politiku Jangom Jiečijem.

Saliven je pre polaska na sastanak poručio Kini da ne pokušavaju da pomognu Rusiji tako što će im olakšati trenutnu situaciju koja nije ni malo naivna usled brojnih sankcija.

"Pobrinućemo se da ni Kina, kao ni niko drugi, ne pomognu Rusiji da nadoknadi svoje gubitke. Neću sve otkriti javnosti, razgovaraćemo direktno sa Kinom, kao što smo već i kao što ćemo u budućnosti", poručio je Džejk Saliven za NBC.

Rusija je navodno odavno već tražila od Kine da joj pomogne jer ima većih problema nego što su se nadali na početku rata, a ostaje da se vidi da li će Kina ostati neutralna kao što je do sada bila.

Kao odgovor na izveštaje da Rusija traži vojnu opremu i drugu podršku od Kine, kineska ambasada u SAD je rekla da je trenutno prioritet da se osigura da napeta situacija ne eskalira ili izmakne kontroli, navodi Rojters.

(MONDO)