Sjedinjene Države će pokušati da ubede Kinu da ne isporučuje oružje Rusijina sastanku na visokom nivou u Rimu koji Bela kuća smatra važnim ne samo za rat u Ukrajini već i za budućnost globalnog balansa snaga. Džejk Salivan, američki savetnik za nacionalnu bezbednost, sastaće se u ponedeljak sa svojim kineskim kolegom Jangom Jiečijem u italijanskoj prestonici usred izveštaja da je Rusija tražila od Kine oružje kako bi podstakla njenu posrnulu invaziju na Ukrajinu.

Saliven će istaći da su SAD obavestile Peking o namerama Vladimira Putina mesecima pre invazije, ali da je kinesko rukovodstvo ignorisalo ta upozorenja, pogrešno verujući da Putin blefira da bi dobio polugu, prema izvorima upoznatim sa planovima za sastanak u Rimu. Salivan će takođe tvrditi da će, ako Kina isporuči oružje Moskvi, to biti dalja, istorijska greška i prekretnica u globalnoj politici.

Salivan i Jang će takođe pratiti sporazume koji su Džo Bajden i Si Đinping sklopili na virtuelnom samitu u novembru, o poboljšanju kriznih komunikacija između dve nuklearne sile.

Sve informacije o ratu u Ukrajini, pratite u našem blogu uživo!

"Takođe pažljivo pratimo da vidimo u kojoj meri Kina zaista pruža bilo kakav oblik podrške, materijalne ili ekonomske podrške, Rusiji. To je naša briga. I mi smo saopštili Pekingu da nećemo stajati po strani i dozvoliti bilo kojoj zemlji da nadoknadi Rusiji gubitke od ekonomskih sankcija", rekao je Salivan za CNN.

Salivan je rekao da su SAD jasno stavile do znanja Pekingu da će "apsolutno biti posledica" za "velike" napore da se pomogne Rusiji da zaobiđe sankcije.

Podsetimo, američki zvaničnici kažu da je Rusija prvi put od početka invazije zatražila vojnu opremu od Kine, navodi Fajnenšel Tajms. Ovo je izazvalo strah u Beloj kući da bi Kina mogla da da pomogne Rusiji u ratu i na taj način potkopa napore Zapada da pomogne Ukrajini u odbrani zemlje. 

Portparol kineske ambasade u SAD Liu Pengju izjavio je da nikada nije čuo za to da je Moskva tražila vojnu pomoć od Pekinga nakon što je započela operaciju u Ukrajini. On je naglasio da je prioritet Kine da spreči da napeta situacija u Ukrajini izmakne kontroli, prenosi Rojters.

Na pitanje da prokomentariše pisanje američkih medija da je Rusija tražila vojnu pomoć od Kine, portparol kineske ambasade rekao je: "Nikada nisam čuo za to".

"Trenutna situacija u Ukrajini je zaista zabrinjavajuća. Sada je prioritet sprečiti da napeta situacija eskalira ili izmakne kontroli", naveo je portparol ambasade.

(MONDO)