Britanski premijer Boris Džonson snažno je urgirao Kini da osudi rusku invaziju.

U intervjuu za list Sandej tajms, Džonson je rekao da je podrška Rusiji slična izboru pogrešne strane u Drugom svetskom ratu, opisujući to kao bitku između dobra i zla.

Džonson je iskoristio intervju u Sandej Tajmsu da podstakne Kinu i druge neutralne nacije da se postroje protiv Rusije, kao i da Kina počinje da se predomišlja.

"Kako vreme odmiče i kako se broj ruskih zločina povećava, mislim da postaje sve teže i politički sramotnije za ljude, bilo aktivno ili pasivno, da tolerišu Putinovu invaziju. Sada su velike dileme za ljude koji su mislili da mogu da sede na ovom mestu, koji su mislili da mogu da sede na ogradi. I, da, mislim da u Pekingu počinju da se predomišljjaju. Ljudi će želeti da učine više da pomognu Ukrajincima da se brane", rekao je Džonson.

Dodao je:

"Ali moram da naglasim da je veoma važno da ne upadnemo u zamku onoga što Putin priča svojoj zemlji da je ovo zapravo rat između Rusije i NATO-a; između Rusije i Zapada. To se ovde ne dešava."

Kina tek treba da osudi postupke Rusije, a bilo je izveštaja da je Moskva od nje zatražila pomoć. U petak je američki predsednik Džo Bajden upozorio Kinu da će biti "posledica" ako pruži pomoć, piše BBC.

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji je u subotu nazvao poziciju zemlje "objektivnom i pravednom", dodajući da neće odgovoriti na spoljni pritisak po tom pitanju.

"Vreme će pokazati da je kineski stav na pravoj strani istorije", rekao je on.

U subotu je kineski zamenik inostranih poslova Le Iucheng okrivio NATO za rat i kritikovao sankcije Rusiji.

Lideri NATO alijanse, uključujući i predsednika Bajdena, sastaće se u četvrtak u Briselu, a Džonson je sugerisao da bi to bilo "izuzetno značajno", uz mogućnost više obećanja podrške Ukrajini i njenom predsedniku Vladimiru Zelenskom.

(MONDO)