Vladimir Putin razgovarao je u utorak uveče sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i tom prilikom rekao da da će granatiranje opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja prestati tek kada se ukrajinske trupe u tom gradu, koje je nazvao nacionalističkim militantima, ne predaju.

Međutim, francuski zvaničnici su rekli da je ruski lider ipak pristao da razmotri planove za evakuaciju civila iz grada.

Zvaničnici Jelisejske palate nazvali su situaciju u gradu katastrofalnom, dodajući da "civilno stanovništvo mora biti zaštićeno i mora napustiti grad ako to želi“. Takođe su rekli da stanovnici moraju imati pristup pomoći u hrani, vodi i lekovima koji su im potrebni, prenosi BBC.

"Humanitarna situacija je povezana sa opsadom grada od strane ruskih oružanih snaga“, saopštio je kabinet francuskog predsednika. Francuska je Putinu predstavila plan za evakuaciju grada, sačinjen u saradnji sa Turskom, Grčkom i nekoliko humanitarnih grupa, za koji je Putin rekao da će razmotriti.

Ruski zvaničnici su rekli da je Putin rekao francuskom lideru da "kako bi se rešila teška humanitarna situacija u ovom gradu, ukrajinski nacionalistički militanti moraju da prestanu da pružaju otpor i polažu oružje“.

U saopštenju Kremlja se dodaje da je Putin dao Makronu "detaljne informacije o merama koje je preduzela ruska vojska da pruži hitnu humanitarnu pomoć i obezbedi bezbednu evakuaciju civila“ iz opkoljenog grada na jugoistoku.

(MONDO)