Predsednik Rusije, Vladimir Putin, potpisao je ukaz o isporuci ruskog gasa neprijateljskim zemljama koji stupa na snagu 1. aprila, a prema kome će zemlje morati da otvore račune u ruskom bankama da bi im gas bio isporučen.

"Ugovornim stranama iz takvih zemalja nudimo jasnu i transparentnu šemu. Za kupovinu ruskog prirodnog gasa moraju da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Sa tih računa će gas koji se isporučuje od sutra, 1. aprila 2022. godine, biti plaćan“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putnin, govoreći na skupu o vazduhoplovnoj industriji, navodi agencija RIA Novosti.

Postojeći ugovori o snabdevanju gasom biće obustavljeni ako kupci iz neprijateljskih zemalja ne ispune nove uslove plaćanja, zapretio je Putin, prenosi Sputnjik na engleskom.

Predsednik Rusije je istakao da je Uredba o plaćanju gasa u rubljama korak ka finansijskom suverenitetu Ruske Federacije.

"Nastavićemo da isporučujemo gas u količinama i po cenama u ugovorima. Naglašavam: ove cene su višestruko niže od tržišnih", istakao je Putin.

"SAD su pokrenule ekonomski rat protiv Rusije. Oni će pokušati da kapitalizuju ekonomsku nestabilnost. Globalna tržišta propadaju, a akcije američkog vojno-industrijskog kompleksa rastu", objasnio je on. 

"Evropa se suočava sa ogromnom deindustrijalizacijom i gubitkom radnih mesta zbog akcija SAD", kazao je Putin i dodao da su sve sankcije Rusiji bile unapred pripremljene, i u svakom slučaju bi bile uvedene.

Gasprombanka je određena kao ovlašćena banka u kojoj će strani kupci moći da otvaraju posebne račune u rubljama za plaćanje isporuka gasa. Prethodno je Putin naložio Gaspromu, Centralnoj banci i vladi da do 31. marta organizuju prebacivanje obračuna u rublje za isporuke gasa zemljama koje nisu prijateljske.

(MONDO)