Da će se najviše rukovodstvo Evropske unije naći na takozvanoj crnoj listi sankcija Rusije saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenose Ria novosti.

"Ograničenja se odnose na najviše rukovodstvo Evropske unije, uključujući jedan broj evropskih komesara i šefova vojnih struktura EU, kao i na ogromnu većinu članova Evropskog parlamenta koji promovišu antirusku politiku", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva.

Dodaje se da su sankcije takođe pogodile predstavnike vlada i parlamenata nekih država članica EU, kao i javne ličnosti i medijske radnike "koji su lično odgovorni za promovisanje nezakonitih antiruskih sankcija, podsticanje rusofobičnih osećanja i kršenje prava i sloboda stanovništva koje govori ruski".

"Politika sankcija Evropske unije prema Rusiji prešla je sve granice. Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, Brisel je samovoljno podvrgao ruske građane i kompanije jednostranim ograničenjima u širokom obimu. Ignorišući sve važeće međunarodne pravne norme, objavili su lične podatke u javnom domenu. U hodu izmišljaju apsurdne vanzakonske 'kriterijume' da dopune ovu listu", saopštilo je ministarstvo i dodalo:

"Pokušavajući da prikažu našu zemlju kao krivca za sistemsku evropsku bezbednosnu krizu, briselske evrobirokrate odbijaju da priznaju da su tokom godina odobravali jačanje rusofobičnih i neonacističkih osećanja u Ukrajini, militarizaciju i integraciju zemlje. u NATO u cilju obuzdavanja Rusije. Bez obzira na naše višestruke apele, udovoljili su režimu u Kijevu da sabotira Minske sporazume i gušenje ljudi koji govore ruski u Ukrajini. Zažmirili su na sistematsko istrebljenje civila u Donbas", dodaje ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je kancelariji Delegacije EU u Moskvi uručena odgovarajuća nota o crnoj listi.

"Ponovo potvrđujemo da će sve neprijateljske akcije od strane EU i njenih država članica i dalje neizbežno biti naišle na oštar odgovor", navodi se u saopštenju.

Pogledajte sukobe u ratu u Ukrajini:

YouTube/CNN/Screenshot Rusija je napala više gradova u Ukrajini