"Kijev je otvoreno odbio da sprovede mirovni sporazum sa pobunjenicima iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, tako da Rusija nije imala drugog izbora osim da upotrebi vojnu silu za odbranu ljudi koji tamo žive", ponovio je u utorak ruski predsednik Vladimir Putin dok je sa svojim beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom bio u poseti kosmodrom Vostočni u ruskoj dalekoistočnoj Amurskoj oblasti.

"Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i drugi visoki zvaničnici izjavili su da se sporazumi iz Minska ne mogu primeniti", podsetio je Putin, misleći na plan za mir u Ukrajini uz posredovanje Rusije, Nemačke i Francuske.

Neprijateljstva u istočnoj Ukrajini između vladinih i pobunjeničkih snaga nastavljena su od 2014. godine,

"Javno su odbili da implementiraju sporazum o miru. Zbog toga, tolerisanje ovog genocida koji je trajao osam godina više nije bilo moguće", rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da se Ukrajina, uz podršku zapadnih zemalja, "pretvara u uporište protiv Rusije".

"Namerno su hranili klice neonacizma. Sukob između Rusije i tih snaga bio je neizbežan, oni su birali pravo vreme za napad", rekao je Putin i dodao da je "Rusija sprečila očekivanu agresiju Kijeva otpočevši ofanzivu krajem februara". On je rekao i da će Moskva postići svoje ciljeve, uključujući odbranu otcepljenih republika, koje je Rusija priznala kao nezavisne države nekoliko dana pre napada.

Zapad je pokušao da uzvrati Moskvi ekonomskim sankcijama i pokušajima da je diplomatski i komercijalno izoluje na međunarodnoj sceni. Putin je rekao da je Rusija prevelika zemlja da bi bilo ko zaista izolovao. "Radićemo sa našim partnerima koji zaista žele saradnju", zaključio je on.

Youtube/CBS Mornings/Screenshot, YouTube/CNN/Screenshot Screenshots

(Mondo)