Odgovor na pitanje kako će se završiti rat u Ukrajini trenutno je daleko, pošto se obe strane spremaju za probu vojne moći u Donbasu nakon što je Rusija bila prinuđena da odustane od pokušaja da zauzme Kijev, piše Gardijan u svojoj analizi.

Kako navodi Gardijan, trenutna vojna aktivnost Rusije podupire smanjene ratne ciljeve, što znači gađanje čitavih oblasti Donjecka i Luganska. To su separatističke republike koje je priznao Vladimir Putin neposredno pre rata.

Jedan front ide u korist Putina

Konvoj, dugačak preko 12 kilometara, primećen na satelitskim snimcima u petak, 50 milja istočno od Harkova, verovatno će krenuti ka Izjumu. Ovo su scene koje podsećaju na jednu od ranih slika ovog rata. Ruske snage već nekoliko dana pokušavaju da potisnu od Izjuma južno do Slavjanska, ali ne napreduju daleko, piše Gardijan.

Trejsi German, profesor na Odseku za studije odbrane na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekla je da je Rusija možda povećala broj bataljona u istočnoj Ukrajini sa 30 na 40 poslednjih dana.

Zapad veruje da Rusija može da udvostruči ili čak utrostruči svoje snage u Donbasu, što je potencijalno veliki korak u korist Moskve. Rusija je već pojačala preliminarne operacije bombardovanjem najbržih linija snabdevanja snaga u toj oblasti.

Aerodrom u Dnjepru, najvećem gradu iza odbrambenih linija, uništen je u ruskom napadu tokom vikenda, priznao je lokalni guverner. Raketni napad na železničku stanicu Kramatorsk, u kojem je poginulo više od 50 ljudi, takođe je imao za cilj da poremeti manevarsku sposobnost Ukrajine, piše Gardijan.

Ruske snage preuzimaju kontrolu nad Mariupoljom

Problem Moskve je da li njene već raspuštene snage mogu da ispune zadatak: 37-38 njenih bataljona su "borbeno neefikasni" nakon borbi oko Kijeva, Černihiva i Sumija, procenjuju zapadne obaveštajne službe. To ostavlja ukupne borbene snage Moskve na oko 90 bataljona. Svaki bataljon treba da ima oko 800 vojnika u punom sastavu, navodi se u tekstu.

Na drugim mestima na istoku, ruske snage su sve bliže preuzimanju kontrole nad Mariupoljom. Prema Institutu za proučavanje rata, grad je u nedelju presečen na dva dela. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da u gradu ima na desetine hiljada mrtvih.

Borba za kontrolu nad Mariupoljom dodatno je pokazala Moskvi da ne može da zarobi ukrajinsko stanovništvo bez žrtvovanja sopstvenih snaga, piše Gardijan.

Sadašnja faza rata je veliki problem za Ukrajinu

Sadašnja faza rata je veliki problem za Ukrajinu i više je egzistencijalna. Kijev je pokazao da može da izvede efikasne kontranapade na preopterećene ruske snage. Ali i kijevske snage su bile iscrpljene i nisu bile u stanju da odvrate Ruse, piše u analizi Gardijana.

Fokus Kijeva je prvenstveno da zaustavi ruski napredak kako bi izbegao da njihove snage budu u Donbasu. Umesto toga, oni žele da dovedu Rusiju u ćorsokak jer se obe strane sve više iscrpljuju posle više od dva meseca borbi.

Time bi Ukrajina bila odsečena od mora, dok bi Rusija imala kopneni most od Donjecka do Krima. Ukrajina možda neće biti demilitarizovana kako je Putin zahtevao, ali njena ekonomija je i dalje devastirana. Procene Svetske banke kažu da će se ukrajinska ekonomija smanjiti za 45 odsto 2022. godine.

Šta bi značila prekretnica u ratu?

Ukrajinski predsednik je više puta zahtevao više naoružanja od Zapada, posebno boljeg naoružanja. Ono što je do sada nuđeno, bar u javnosti, nije dovoljno da se vojni balans okrene naglavačke. Reč je o desetak tenkova T-72 iz Češke, 10 dronova Svičblejd 600 iz SAD ili 120 oklopnih vozila iz Velike Britanije.

Pitanje je da li će Zapad povećati snabdevanje kako bi preokrenuo situaciju Kijeva na kopnu, proterao ruske snage iz Hersona na jugu i vratio napadače na drugom mestu u Donbas.

U slučaju da Poljskoj bude dozvoljeno da isporuči oko 100 ruskih tenkova T-72 iz svog naoružanja, to bi moglo da znači prekretnicu. Nejasno je da li zapadni saveznici Ukrajine žele da naude Putinu ili jednostavno pokušavaju da obezbede dovoljno oružja u nadi da će se vratiti na svoje položaje pre nego što izbije rat.

Da je Ukrajina u jačoj vojnoj poziciji, Kijev bi mogao da traži povratak teritorija Donbasa okupiranih od 2014. godine. U Donbasu bi odbrana Moskve mogla da bude žestoka, piše Gardijan.

(MONDO)