Prema Ramzanu Kadirovu, koji je takođe i genaral-potpukovnik Rosgvardije, Rusija tokom rata može da deluje mnogo radikalnije - do upotrebe nuklearnog oružja.

"Kada bi me pitali šta bih uradio, odgovorio bih da ako je bar jedan plaćenik u Ukrajini, onda ćemo na određenim mestima udarati taktičkim nuklearnim oružjem da se ne šale sa nama", rekao je čečenski lider.

Ramzan Kadirov je najavio i planove ruskih trupa da pređu u ofanzivu na Mariupolj i druge delove Luganske i Donjecke Narodne Republike. Dalje, prema Kadirovu, oni će zauzeti Kijev.

Takođe, kako bi izbegao nepotrebne žrtve, Kadirov je zamolio Ukrajinke da sa fronta odvedu kući svoje muževe i braću, koji pružaju otpor ruskim oružanim snagama. Neki ruski analitičari povodom ovih izjava Kadirova, smatraju da je takav razvoj događaja moguć, i da je njegovo upozorenje o upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini otvorena pretnja nekim zapadnim strukturama.

Analitičari smatraju da je poruka Kadirova otvorena pretnja Zapadu, te da je Rusija posebno "iznervirana" izjavom Žozepa Borela da će rat protiv Rusije biti dobijen na bojnom polju.

(MONDO)