Ukrajinska tajna služba objavila je šokantni audio snimak od 30 sekundi, na kom "žene ruskih vojnika pozivaju svoje muževe da siluju Ukrajinke“, napisala je agencija u utorak na Telegramu, objavljujući i audio snimak. Identitet ruskog vojnika i njegove supruge koji su u telefonskom razgovoru pričali o silovanju ukrajinskih žena, otkriveni su nakon istrage Ruskog servisa Radija Slobodna Europa (RSE) i Schemes (Skhemy) – istraživačkog projekta Ukrajinskog servisa RSE.

Istragom je utvrđeno da su Roman Bajkovskij (27) i njegova supruga Olga Bajkovskaja, odgovorni za šokantan poziv koji je podstakao strah od masovnog silovanja ukrajinskih žena od strane ruskih vojnika. U pozivu, za koji su ukrajinske sigurnosne službe u regiji Kerson na jugu zemlje rekle da su ga presrele pre nego što su ga objavile ranije ovog meseca, može se čuti kako žena daje dopuštenje muškarcu da siluje Ukrajinke.

"Da, dopuštam. Samo nosi zaštitu", kaže žena kroz smeh.

Istragom je utvrđeno da je par rođen i odrastao u ruskom Orjolu, gradu oko 350 kilometara jugozapadno od Moskve, preselio se na Krim nekoliko godina nakon ruske aneksije. Objave Bajkovskovove majke, Irine Bajkovskaje, na društvenim mrežama pokazuju da je on pripadnik ruskih oružanih snaga.

Bajkovskij je, kada ga je kontaktirao RSE, potvrdio svoj identitet i rekao da se nalazi u Sevastopolju, Međutim, negirao je da je on osoba sa tog snimka. Olga Bajkovskaja potvrdila je da je njen suprug bio u Sevastopolju, rekavši da je ranjen i da se, kada ju je RSE kontaktirao, leči u bolnici.

Ni jedno ni drugo nisu dali odgovore na ostala pitanja. Njegov glas i glas njegove supruge podudaraju se s glasovima koji su se čuli u pozivu koji su presrele ukrajinske sigurnosne službe, izvestili su RSE i Scheme. Protiv para nisu podignute optužnice. Takođe, od početka ruske invazije, prijavljuje se sve veći ukrajinskih žena koje tvrde da su ih silovali ruski vojnici.

(MONDO)