Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je detalje o šestom paketu sankcija koji će biti dogovoreni narednih dana. Šesti paket sankcija podrazumeva potpuni zabranu uvoza ruske nafte, pomorskim i konpenim cevovodima, i sirovu naftu i rafinisanu.

Kako prenosi BBC, ona je navela četiri različite vrste sankcija. Na meti su bili visoki ruski vojni oficiri koji su počinili ratne zločine u Buči i Marijupolju: ''Znamo ko ste, nećete se izvući sa ovim''.

Sberbanka, najveća ruska banka, biće isključena iz SWIFT sistema bankovnih transferaTri velika ruska državna emitera treba da budu odsečena od EU na kablovskoj, satelitskoj ili interneet vezi. Ona ih je nazvala ''glasnicima koji pojačavaju Putinove laži''.

Fon der Lajen je rekla da EU takođe najavljuje kraj svoje zavisnosti od ruske nafte. "Neće biti lako, ali jednostavno moramo to da uradimo", rekla je.

Sva ruska nafta će biti povučena, rekla je, ali na uredan način. Sirova nafta će biti ukinuta za šest meseci, a rafinisani proizvodi do kraja 2022, rekla je ona.

Inače, cene nafte su danas porasle na početku azijskog trgovanja, nakon što su podaci udruženja američke naftne industrije pokazali da su zalihe "crnog zlata" i goriva pale prošle nedelje.

(MONDO)