Govoreći tokom intervjua za australijski SBS Njuz u petak, tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu je tvrdio da je Kina proširila svoj uticaj na interesnu sferu Kanbere, i pozvao lokalne zvaničnike da posvete više energije ovoj navodnoj pretnji.

"Države istomišljenika poput SAD i Australije i Japana treba da posvete više pažnje kineskim vojnim aktivnostima na Pacifiku. Nalazi se na vašem pragu i siguran sam da će svako vojno prisustvo Kine na Solomonskim ostrvima biti vaša velika briga", rekao je on.

Vuovi komentari dolaze ubrzo nakon što je Peking potpisao bezbednosni pakt sa Solomonovim Ostrvima, pacifičkom državom koja se nalazi oko 1.700 km od severoistočne obale Australije. Zvaničnici u Kanberi osudili su taj potez, tvrdeći da Kina želi da iskoristi sporazum za uspostavljanje vojnog uporišta u toj oblasti.

Australijski premijer Skot Morison nedavno je izjavio da bi kineska vojna baza na Solomonima predstavljala "crvenu liniju", iako je kasnije razjasnio da će Australija jednostavno "raditi sa partnerima kako bi osigurala da takav ishod bude sprečen". On, međutim, nije precizirao kako će se to tačno postići, rekavši da bi bilo "nemudro" spekulisati o tome koje bi korake Australija i njeni saveznici mogli da preduzmu.

Upitan da li su napori Australije da spreči bezbednosni sporazum bili "neuspeh", Vu je odgovorio negativno, rekavši da se "kineska vojska još nije pojavila na Solomonovim ostrvima".

"Ali vojno prisustvo, ako ovo postane stvarnost... Siguran sam da će to biti veoma ozbiljna bezbednosna briga australijske vlade", dodao je tajvanski diplomata, upozoravajući da će Kina nastaviti da "proširuje svoj uticaj na Tihi okean".

Peking je u više navrata negirao bilo kakvu nameru da izgradi bazu na Solomonima, a portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan nazvao je tu tvrdnju "glasinama i čistom dezinformacijom", takođe tvrdeći da je sporazum sa ostrvima "otvoran, transparentan i nije usmeren na bilo koje treće strane".

Vu je rekao da bi voleo da Tajvan "bliže sarađuje" sa partnerima u regionu kako bi se suprotstavio Kini - koja to ostrvo smatra delom svoje suverene teritorije - ali je odbio da kaže da li će Tajpej direktno zatražiti vojnu pomoć Australije, navodeći samo da su Tajvanci "odlučni da se brane". Ipak, on je izrazio nadu da bi Kanbera mogla da pomogne da se "spreči kriza" - očigledno misleći na potencijalni kineski upad - i da će "ako postoji potreba za dodatnom pomoći, podrška Australije Tajvanu biti cenjena".

(Mondo/RT)