Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Kalifa bin Zajed Al Nahjan preminuo je u 73. godini, ostavivši svojoj porodici bogatstvo od oko 140 milijardi evra.

Dugogodišnji lider Abu Dabija preminuo je u petak, prenosi državna novinska agencija VAM.

Prema državnoj novinskoj agenciji VAM, u saopštenju se kaže: "Ministarstvo za predsednička pitanja izražava saučešće narodu UAE, arapskoj i islamskoj naciji i svetu zbog smrti Njegovog Visočanstva šeika Kalife bin Zajeda Al Nahjana, predsednika UAE ."

Zemlja će sada ući u 40 dana žalosti. Nadležni su obustavili sve radove u ministarstvima, resorima, saveznim i lokalnim institucijama i privatnom sektoru na tri dana, počev od petka.

Šeik Kalifa je bio predsednik UAE od 2004. nakon smrti svog oca. Rođen 1948. godine, bio je drugi predsednik UAE i 16. lider Abu Dabija. Smatra se da je bio jedan od najbogatijih monarha na svetu. Kontrolisaoje 97,8 milijardi barela naftnih rezervi i bio je predsednik Uprave za investicije Abu Dabija koja upravlja imovinom od 875 milijardi dolara, što je najveća količina kojom je upravljao neki šef države u svetu. Zajedno, veruje se da porodica Al Nahjan drži bogatstvo od 140 milijardi evra.

U januaru 2010. godine najviša građevina na svetu koju je napravio čovek, prvobitno poznata kao Burdž Dubai, preimenovana je u Burdž Kalifa u njegovu čast, nakon što je Abu Dabi dao Dubaiju deset milijardi dolara za otplatu dugova. Godine 2018. Forbs je imenovao Kalifu na svojoj listi najmoćnijih ljudi na svetu.

U januaru 2014. Kalifa je doživeo moždani udar, ali je bio u stabilnom stanju. Od tada je preuzeo niži profil u državnim poslovima, ali je zadržao ceremonijalna predsednička ovlašćenja. Njegov polubrat Mohamed bin Zajed Al Nahjan je nakon toga obavljao javne poslove u državi i bio odgovoran z svakodnevno donošenje odluka u Emiratu Abu Dabi.

(Mondo)