Finska i Švedska podnele su svoje zahteve za pridruživanje NATO-u uprkos pretnji Turske da će blokirati pristupanje nordijskih zemalja. Ovu informaciju je potvrdio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Finska i Švedska zvanično su danas podnele zahtev za pridruživanje NATO. Vi ste naši najbliži partneri", rekao je Stoltenberg novinarima nakon što je dobio pisma ambasadora dve zemlje sa zahtevom za pridruživanje Alijansi, prenosi AP.

Švedski i finski ministri spoljnih poslova potpisali su juče zahtev kojim se proglašava da zemlja želi da se pridruži NATO-u. Po izbijanju rata u Ukrajini, tradicionalno neutralni susedi Rusije, doneli su odluku da se pridruže Severnoatlantskom savezu. Finska je prva "prelomila" i pre nekoliko dana najavila da će aplicirati za članstvo. Potom je usledila i Švedska.

"U Švedskoj i Finskoj smo saglasni da idemo ruku pod ruku kroz ceo proces i zajedno ćemo sutra podneti zahtev", rekla je juče švedska premijerka Magdalena Anderson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom u Stokholmu. 

Moglo bi da prođe i godinu dana dok ne postanu punopravne članice NATO. Članstvom u NATO ove zemlje dobijaju garanciju da će, u slučaju napada na neku od njih, sve ostale zemlje-članice reagovati. Širenje NATO na istok bio je jedan od razloga zašto je Moskva pokrenula svoju "specijalnu vojnu akciju" u Rusiji.

Kremlj je, posle najava Švedske i Finske da će se pridružiti NATO, rekao da nema problem sa tim ali ih je upozorio da očekuju odgovor. Ubrzo potom, Rusija je istupila iz Saveza baltičkih zemalja.

(MONDO)