Napredak u nastojanjima Finske i Švedske za NATO biće moguć samo ako se preduzmu konkretni koraci za rešavanje pitanja nacionalne bezbednosti Turske, rekao je portparol predsednika Redžepa Tajipa Erdogana skandinavskim kolegama u telefonskom razgovoru u sredu.

Ibrahim Kalin, koji je i Erdoganov glavni spoljnopolitički savetnik, razgovarao je sa švedskim, finskim, nemačkim, britanskim i američkim kolegama o predloženom proširenju NATO-a, saopštio je kabinet turskog predsednika.

"Naglašeno je da napredak u procesu neće biti moguć ako se ne ispune očekivanja Turske", navodi se u saopštenju.

Erdogan: Oni podržavaju terorizam

Glavno političko telo NATO-a, ne može da započne proces pridruživanja Švedske i Finske NATO-u zbog protivljenja Turske, piše dpa. Švedska i Finska zvanično su podnele zahtev za članstvo u NATO generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu na onlajn video ceremoniji ranije u sredu.

Podsetimo, turski predsednik Erdogan rekao je da Ankara nije u stanju da prihvati predloženo proširenje NATO-a koje bi ugrozilo sopstvenu bezbednost NATO-a, ponavljajući tvrdnje da Švedska i Finska podržavaju terorizam zbog navodne podrške zabranjenoj Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK) i Kurdskoj narodnoj odbrambenoj jedinici (IPG) u Siriji, protiv koje je Ankara u ratu.

Ograničili izvoz oružja u Tursku

Turska smatra da su PKK i IPG terorističke grupe i da predstavljaju egzistencijalnu pretnju nacionalnoj bezbednosti i često se sukobljavaju sa njima duž turske granice sa Sirijom i Irakom. S druge strane, SAD sarađuju sa IPG u Siriji i smatraju je ključnim saveznikom u borbi protiv Islamske države.

Kao odgovor na tursku vojnu ofanzivu na IPG 2019. godine, Švedska, Finska i Nemačka, između ostalih, uvele su ograničenja na izvoz oružja u Tursku.

Finska i Švedska odlučile su da podnesu zahtev za članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu, a podrška javnosti u obe zemlje ubrzala je tu odluku.

Stoltenberg je rekao da će Alijansa proceniti kandidaturu za članstvo što je pre moguće, ali je naglasio da se bezbednosni interesi svih saveznika "moraju uzeti u obzir", pozivajući se na prigovore Turske.

(MONDO)