Kremlj je saopštio da je prikupio nove dokaze o vojno-biološkim aktivnostima u Ukrajini koje se vrše uz pomoć i u interesu Sjedinjenih Država. Nakon obraćanja Vasilija Nebenzje, predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama, u kojem je rekao da Rusija ima dokaze o biološkom oružju u Ukrajini, sada istu stvar tvrdi i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova.

"30 ukrajinskih laboratorija u 14 naselja angažovano je na aktivnostima u cilju poboljšanja patogenih svojstva kuge, antraksa, kolere i drugih smrtonosnih bolesti", iznela je Zaharova u javnost prilikom najnovijeg obraćanja.

Kako tvrde iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije, na teritoriji Hersonske oblasti pronađeni su dronovi opremljeni kontejnerima i opremom za prskanje formulacija.

"Tokom eksperimenata, samo u harkovskoj laboratoriji, poginulo je oko 20 ukrajinskih vojnika, a još 200 je hospitalizovano", kazala je Zaharova.

Ministarstvo tvrdi da su utvrđene činjenice o testiranju potencijalno opasnih bioloških proizvoda na pacijentima psihijatrijske bolnice u Harkovu.

"Pribavljeni su dokazi o namernoj upotrebi uzročnika tuberkoloze 2020. godine za zarazu stanovništva Slavjanoserbskog okruga Luganjske Narodne republike putem letaka u vidu falsifikovanih novčanica. Oni koji stižu u zemlje Evropske unije iz Ukrajine pre svega se odmah testiraju na tuberkolozu. Znaju šta su tamo sve radile NATO strukture", navodi se u saopštenju ministarstva.

(MONDO)