Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ismejao je tvrdnju Rusije da koristi sofisticirano novo lasersko oružje u svom ratu protiv Ukrajine. Zelenski je u svom govoru povukao paralele sa tvrdnjom nacističke Nemačke da je napravila "čudotvorno oružje" u poslednjim danima Drugog svetskog rata jer je postajalo jasno da će izgubiti, piše Rojters.

"Što je bilo jasnije da nemaju šanse u ratu, to je bilo više propagande o neverovatnom oružju koje će biti toliko moćno da će obezbediti prekretnicu“, rekao je on u svom obraćanju na Fejsbuku.

"I tako vidimo da u trećem mesecu rata Rusija pokušava da pronađe svoje 'čudotvorno oružje'... sve ovo jasno pokazuje na potpuni neuspeh misije", kaže Zelenski.

Podsetimo, Rusija je juče saopštila da u Ukrajini koristi novu generaciju moćnog laserskog oružja za paljenje dronova. Kako prenosi Rojters, Putin je već rasporedio lasere širom zemlje kako bi se "suprotstavio poplavi zapadnog oružja" kojim je naoružana ukrajinska vojska.

Zelenski  Volodymir Zelensky/facebook

Peresvet zaslepljuje, a Zadira potpuno uništava

Ruski predsednik Vladimir Putin je 2018. predstavio interkontinentalnu balističku raketu, podvodne nuklearne bespilotne letelice, supersonično oružje i lasersko oružje. Malo se zna o specifičnostima novog lasera, ali se više zna o starijem laseru po imenu Peresvet.

Jurij Borisov, zamenik premijera zadužen za vojni razvoj, rekao je na konferenciji u Moskvi da je Peresvet već široko raspoređen i da može da zaslepi satelite do 1.500 km iznad Zemlje. Takođe je rekao da već postoje moćniji sistemi od Peresveta koji mogu da spaljuju dronove i drugu opremu. Borisov je naveo da bi takav sistem mogao da spali dron udaljen pet kilometara u roku od pet sekundi.

"Ako Peresvet zaslepi, onda nova generacija laserskog oružja dovodi do fizičkog uništenja mete: termičko uništavanje, oni gore" rekao je on za rusku državnu televiziju. Upitan da li se takvo oružje koristi u Ukrajini, Borisov je rekao: "Da. Prvi prototipovi se već koriste tamo". Rekao je da se oružje zove " Zadira".

(MONDO)