Rusija će kako javljaju svetski mediji od sutra prestati da isporučuje gas Finskoj. Ovo je, za sada, prvi od ozbiljnijih poteza koje je povukla zvanična Moskva zbog toga što je Finska podnela zvaničan zahtev za članstvo u NATO paktu.

Dotok ruskog gasa u susednu Finsku prestaće u subotu ujutro, rekao je finska državna kompanija “Gasum” u saopštenju u petak.

U petak, 20. maja popodne, Gasprom eksport je obavestio Gasuma da će isporuke prirodnog gasa Finskoj prema Gasumovom ugovoru o snabdevanju biti prekinute u subotu 21. maja u 04.00 (GMT)“, rekao je Gasum.

Kompanija će nastaviti da snabdeva finske kupce gasom iz drugih izvora preko baltičkog konektora.

“Pažljivo smo se pripremali za ovu situaciju i pod uslovom da ne bude poremećaja u mreži za prenos gasa, moći ćemo da snabdevamo gasom sve naše kupce u narednim mesecima“, rekao je generalni direktor Gasuma Mika Viljanen.

Podsećanja radi finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto potpisao je nedavno aplikaciju za članstvo Finske u NATO, a ceremonija je uživo prenošena na televiziji Yle. Neposredno pre toga predsednik Finske Sauli Ninist zvanično je odobrio odluku parlamenta o apliciranju za članstvo u Alijansi i to putem video linka iz Stokholma gde se nalazi u zvaničnoj poseti, prenosi Tass. Finski parlament odobrio je predlog da Finska podnese zahtev za članstvo u NATO, saopštio je predsednik parlamenta Mati Vanhanen.

"Od 200 poslanika, za predlog je glasalo 188, dok je osmoro bilo protiv", rekao je Vanhanen, prenosi Rojters.

(MONDO)