Američki predsednik Džo Bajden pomešao je imena sadašnjih i bivših južnokorejskih lidera tokom putovanja u fabriku tehnološkog giganta Samsung za proizvodnju čipova u Pjongteku u petak. On se zahvalio "predsedniku Munu“ pre nego što se ispravio u "Jun“, misleći na predsednika Južne Koreje Jun Suk Jeola, koji je zamenio Mun Džae ina ranije ovog meseca.

Bajden je fabriku za proizvodnju čipova, koja će služiti kao model za postrojenje od 17 milijardi dolara koje Samsung planira da otvori u Teksasu krajem 2024. godine, nazvao "emblematičnom za buduću saradnju i inovacije koje naše nacije mogu i moraju graditi zajedno“.

Jun se složio, pozdravivši to kao "odličnu priliku da se ponovo istakne značenje poluprovodnika za ekonomiju i bezbednost“. On je takođe pohvalio "ekonomski i bezbednosni savez zasnovan na našem partnerstvu za napredne tehnologije i globalne lance snabdevanja“.

Ogroman nedostatak poluprovodnika muči svetsku industriju visoke tehnologije otkako je pandemija Kovid-19 videla da su vlade zatvorile fabrike, što je dovelo do strašnih poremećaja u lancima snabdevanja. Pošto veći deo ponude industrije dolazi iz Kine, SAD i njeni saveznici su se borili da nabave kritične delove sa drugih mesta, sa zakašnjenjem osuđujući sopstvenu zavisnost od kineskih proizvođača kao rizik za nacionalnu bezbednost.

Bajdenovo prvo predsedničko putovanje u istočnu Aziju naišlo je na probleme pre nego što je on uopšte stigao u Seul. Jedan od njegovih službenika obezbeđenja je navodno uhapšen u četvrtak i optužen za napad na državljanina Južne Koreje u glavnom gradu. Ova osoba navodno radi za Odeljenje za unutrašnju bezbednost. On je navodno stavljen na administrativno odsustvo zajedno sa još jednim agentom Tajne službe.

(MONDO)