U utorak kasno, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao je situaciju u Donbasu "izuzetno teškom", ponovivši važnost snabdevanja oružjem za odbranu zemlje.

"Situacija u Donbasu je izuzetno teška. Sve snage koje ruska vojska ima bačene su tamo u ofanzivu. Žele da unište sve", rekao je Zelenski. 

"Liman, Popasna, Severodonjeck, Slavjansk – okupatori žele da unište sve tamo. Stoga, snabdevanje Ukrajine teškim naoružanjem je najbolja investicija u održavanje globalne stabilnosti u svetu i sprečavanje mnogih teških kriza koje Rusija namerava da izazove", naglasio je on.

Zvaničnici ukrajinske odbrane upozoravaju da je ruski napad na istoku Ukrajine trenutno u najintenzivnijoj fazi i da bi potencijalno mogao da odredi sudbinu zemlje.

Moskva je odlučila da pojača ofanzivu na Donbas na istoku Ukrajine nakon povlačenja snaga iz blizine dva velika grada, Kijeva i Harkova. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da će ruska vojska nastaviti "specijalnu operaciju dok se ciljevi ne ostvare".

On je takođe naglasio da je Moskva spremna da vodi dugu ofanzivu u Ukrajini.

(MONDO)