Ujedinjeni Arapski Emirati suspendovali su bezvizni režim sa Ukrajinom koji je omogućio ukrajinskim državljanima da borave u zemlji do 30 dana bez potrebe za vizom. Vest je objavljena na Fejsbuk stranici ambasade Ukrajine u UAE još 1. marta, samo šest dana nakon ruske invazije na Ukrajinu i usred odliva stotina hiljada ukrajinskih izbeglica iz zemlje čiji je broj danas mnogo veći.

U objavi na Fejsbuku je pisalo da će "Ujedinjeni Arapski Emirati od 1. marta 2022. privremeno obustaviti akciju Memoranduma o međusobnom razumevanju između Kabineta ministara Ukrajine i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o međusobnom ukidanju viznih uslova.!

"Od danas građani Ukrajine - nosioci pasoša ukrajinskih državljana za odlazak u inostranstvo treba da dobiju odgovarajuću vizu za posetu UAE", navodi se u saopštenju koje nije toliko buknulo u medijima u tom trenutku, ali svakako ima smisla u odnosu na dešavanja nakon toga.

"Privremena suspenzija delovanja Memoranduma o međusobnom razumevanju ne odnosi se na one ukrajinske državljane koji se već nalaze u UAE. Što se tiče državljana Ukrajine koji su doputovali u UAE u turističke svrhe, a nisu mogli da se vrate u Ukrajinu zbog početka oružane agresije Ruske Federacije, Ambasada će dodatno obavestiti", dodali su oni, prenosi "CNBC".

Najava je šokirala Ukrajince u zemlji, od kojih su mnogi komentarisali objavu sa besom i zbunjenošću. Otprilike 15.000 Ukrajinaca radi i živi u UAE, malom pustinjskom šeiku čija populacija je otprilike 90 odsto iseljenika. Prema ukrajinskoj vladi, oko 250.000 poseti UAE kao turisti godišnje.

"Izuzetno poštujem UAE kao njen stanovnik, ali bih voleo da postoji bolji način da ta zemlja reaguje na rat u Ukrajini osim ukidanja bezviznog režima za njene državljane", rekao je tom prilikom jedan ukrajinski državljanin koji živi u Dubaiju, i koji je zatražio anonimnost zbog profesionalnih interesa i straha od reakcije vlade, piše "CNBC".

"Najbolja reč koja bi opisala kako se trenutno osećam bila bi ’zgađeno’ i više ljudi, uključujući mene, pokazalo je interesovanje da se iseli odavde", dodao je on.

Motivacija za odluku vlade UAE nije odmah bila jasna. Predstavnik ukrajinske ambasade u UAE rekao je za "CNBC" da ne zna zašto je došlo do promene politike, a niko iz ministarstva ove zemlje se povodom ovoga nije oglašavao. Međutim, ono što je poznato, i što se pokazalo nakon odluke Emirata da uvedu vizu Ukrajincima, je da, iako nisu glasni povodom svojih stavova oko rata u Ukrajini, njihova prećutna dela govore mnogo više. UAE su bili jedna od retkih zemalja koje nisu osudile "rusku agresiju" i uvele sankcije Moskvi. Takođe, prema navodima stranih medija, princ UAE Mohamed bin Zajed al-Nahjan, zajedno sa vladarom Saudijske Arabije, princem Mohamed bin Salman, odbija da prodaje više nafte SAD-u, a bilo je govorkanja i o tome da su odbili i da se čuju sa predsednikom Amerike Džoom Bajdenom.

(Mondo)