Zaporoška vojna uprava saopštila je da Rusija sa Krima prebacuje svoje snage, ne samo kopnene, već i vazdušne i pomorske komponente ka Melitopolju i zaporoškoj oblasti, prenosi ukrajinska agencija "Unian". 

Poznato je i da je sa Krima ka Melitopolju krenula kolona vojne tehnike - oko dvadesetak kamiona s ceradama i isto toliko višecevnih raketnih bacača Grad. Pored toga, ruska vojska je dodatno ojačana formiranim tenkovskim bataljonom na tenkovima T-62.

Ruska vojska gradi treću liniju odbrane, raspoređujući pojačanja da bi stekla uporište i zadržala svoje pozicije na jugu Ukrajine, piše "Unian".

Istovremeno, u Berdjansku, neprijatelj pokušava da ubedi meštane da pređu na mobilne mreže ruskih operatera. A u Melitopolju osvajači planiraju da uruče ruske pasoše.

"Poljoprivrednici u Melitopolju prodaju zalihe žita jer se plaše da bi odbijanje da se žito da okupatorima za sitne pare moglo dovesti do eksproprijacije svih zaliha. Zbog toga je konvoj od 20 kamiona natovarenih žitom krenuo ka Krimu. Brojne tablice na kamionima su zatvorene", navodi se u saopštenju OVA.

Kako je UNIAN ranije izvestio, 25. maja Rusi su napali Zaporožje krstarećim raketama. U ovom udaru jedna osoba je poginula, a tri su povređene. U privatnom sektoru oštećene su 62 kuće. Prethodno je objavljeni i da Ukrajina navodi da ruske snage i dalje pokušavaju da napreduju u području Severodonjecka, jedinog preostalog dela Luhanska pod kontrolom ukrajinske vlade.

ukrajina, krim, melitopolj
Google maps / printscreen Mapa puta od Krima, ka Melitopolju i Zaporožju

(Unian)