Ambasada Rusije u SAD oglasila se saopštenjem povodom izjave zamenika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za kontrolu naoružanja i međunarodne bezbednosti, Boni Dženkins.

"Primetili smo izjave zamenika državnog sekretara SAD Boni Dženkins, koje su date pred početak konsultacija u okviru sveobuhvatnog pregleda sprovođenja rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1540 – jednog od ključnih instrumenata u borbi protiv širenja oružja za masovno uništenje. Ponovo našu zemlju neosnovano nazivaju pretnjom međunarodnoj bezbednosti. Kolege bi trebalo da prestanu da koriste specijalizovane platforme u oblasti kontrole naoružanja i neproliferacije za svođenje političkih računa i rasplamsavanje rusofobne histerije", navodi se u saopštenju ruskog diplomatskog predstavništva u Vašingtonu.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su američke vlasti stvorile mrežu vojno-bioloških laboratorija u Ukrajini.

"Pozivamo američku stranu da se vrati profesionalnom i uzajamno korisnom dijalogu u oblasti neproliferacije oružja za masovno uništenje", navodi se u saopštenju.

Članak kritike Rusiji, koji je pisala Dženkinsova, objavljen je na sajtu magazina "Newsweek" i u njemu tvrdi da ruska vojska poseduje i upotrebljava u Ukrajini neprijavljeno i nedozvoljeno hemijsko oružje.

"SAD se kreću ka tome da do septembra 2023. godine unište sve svoje prijavljene zalihe hemijskog oružja. Ovaj program završen je 97 odsto, a u svetu skoro 99 odsto", navodi Dženkinsova.

(MONDO)