Kako je u ponedeljak najavio američki ministar odbrane Lojd Ostin, Danska je najavila, a sada i počela da dostavlja, neodređenu veliku količinu protivbrodskih raketa i lansera "Harpun". Danas su počele da stižu prve količine oružja za koje ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Anton Geraščenko tvrdi da će im pomoći da "unište Crnomorsku rusku flotu".

"Ukrajina je počela danas da dobija protivbrodske rakete Harpun iz Danske i samohodne haubice iz SAD", izjavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

Reznikov je spomenuo i posebne borce koji će koristiti novo oružje koje Ukrajina dobija iz Danske.

"Obalsku odbranu naše zemlje neće ojačati samo rakete Harpun, njih će koristiti obučeni ukrajinski timovi", naveo je Reznikov na svom Fejsbuk profilu, prenosi "Reuters".

Dodao je da će se rakete "Harpun" koristiti zajedno sa ukrajinskim raketama Neptun u odbrani obale, uključujući južnu luku Odesu. Reznikov je kazao da su isporuke projektila Harpun rezultat saradnje nekoliko zemalja i dodao da su isporuke iz Danske obavljene uz učešće britanskih saveznika. Prošlog meseca, visoki zvaničnik američke odbrane izjavio je da je američka vojska počela da obučava mali broj ukrajinskih vojnika da koriste haubice i dodao da se obuka odvija van Ukrajine.

(MONDO)