• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Si Đinping za dijalog na visokom nivou o svetskom razvoju

Izvor Promo

Međunarodna zajednica nastoji da održi razvoj dok se bori sa deficitima u globalnom miru i upravljanju u trenutku kada se svet suočava sa teškim izazovima, uključujući pandemiju kovida-19, regionalne sukobe i reakcije usmerene protiv globalizacije.

 Si Đinping za dijalog na visokom nivou o svetskom razvoju Izvor: Promo

- Ovo je doba puno izazova, ali je i doba puno nade, izjavio je juče kineski predsednik Si Đinping na Dijalogu na visokom nivou o globalnom razvoju koji je održan u virtuelnom formatu, prenosi Kineski radio Internacional.

Si je primetio da su neke zemlje politizovale i marginalizovale pitanje razvoja, izgradile ''malo dvorište sa visokim ogradama'', uvele maksimalne sankcije i podstakle podele i konfrontaciju.

On je takođe pozvao međunarodnu zajednicu da prepozna preovlađujući trend u svetu, te da učvrsti samopouzdanje i da deluje unisono i sa velikom motivacijom da promoviše globalni razvoj, ali i da neguje razvojnu paradigmu koja sadrži dobrobit za sve, ravnotežu, koordinaciju, inkluzivnost, saradnju u kojoj svi dobijaju i zajedničko blagostanje.

Ističući stavljanje razvoja u središte međunarodne agende, Si je pozvao na sprovođenje Agende UN-a za održivi razvoj 2030. i izgradnju političkog dogovora da je razvoj važan za sve ljude i da saradnju treba zajednički da sprovode sve zemlje.

Kina je, pod Sijevim vođstvom, posvećena izgradnji sveta zajedničkog prosperiteta.

Kineski predsednik je u petak izneo četiri predloga za promovisanje zajedničkog razvoja.

On je pozvao na zajedničku izgradnju međunarodnog dogovora o promovisanju razvoja.

-Samo kada ljudi širom sveta budu živeli bolje biće moguće da se održi prosperitet, sačuva bezbednost i čvrsto utemelje ljudska prava, naveo je Si.

On je rekao da međunarodna zajednica treba zajednički da radi na stvaranju povoljnog međunarodnog okruženja za razvoj sa otvorenom svetskom ekonomijom i pravednim i pravičnim globalnim sistemom upravljanja.

Kineski predsednik je takođe istakao neophodnost negovanja novih pokretača razvoja, rekavši da treba uložiti napore da se pojačaju naučne i tehnološke inovacije, kao i institucionalne inovacije, te da se unapredi moderna industrija, premosti digitalni jaz i ubrza tranzicija na nisku emisiju ugljenika.

Što se tiče razvoja, nijedna zemlja ili pojedinac ne bi trebalo da budu ostavljeni, naglasio je Si, pozivajući na stvaranje globalnog razvojnog partnerstva.

Imajući u vidu dobrobit čitavog čovečanstva, Si je predložio Inicijativu za globalni razvoj na opštoj debati 76. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru 2021. u cilju usmeravanja globalnog razvoja ka novoj fazi uravnoteženog, koordinisanog i inkluzivnog rasta. Ta inicijativa je naišla na odličan prijem i dobila je snažnu podršku od preko 100 zemalja.

Si je u petak najavio dalje pragmatične korake Kine koji idu u smeru pružanja kontinuirane podrške Agendi za održivi razvoj 2030. i koji promovišu globalni prosperitet.

On je rekao da će Kina unaprediti Fond za pomoć saradnji Jug-Jug tako što će uložiti 1 milijardu dolara u taj fond, pored već opredeljene 3 milijarde dolara, kao i da će povećati doprinos u Fondu poverilaca UN-a za mir i razvoj.

Kina je voljna da radi sa svim stranama na unapređenju saradnje u smanjenju i iskorenjivanju siromaštva, proizvodnji i snabdevanju hranom, zelenom razvoju, inovacijama u oblasti vakcina, istraživanju i razvoju, kao i na unapređenju industrijalizacije i povezanosti, istakao je Si.

Prema rečima kineskog predsednika, zemlja će uspostaviti platformu za razmenu iskustava i znanja o međunarodnom razvoju, centru za promociju globalnog razvoja i globalnu mrežu znanja za razvoj, u cilju razmene iskustava u upravljanju i promovisanja međusobnog učenja.

-Mi ćemo biti domaćini globalnog foruma o razvoju mladih i učestvovaćemo u pokretanju globalnog akcionog plana za razvoj mladih, u pokušaju da udružimo što je moguće više snage za sprovođenje Agende za održivi razvoj 2030, rekao je Si.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image