Izuzetno retka dvoglava zmija pronađena je u dvorištu jedne kuće u Južnoj Africi, a mnogi ne znaju da u ovakvim slučajevima dve glave zmije mogu da budu u "lošim odnosima".

Dvoglava zmija nastaje na dva načina, tako što se jedan embrion ne podeli do kraja na dva jedinke, ili tako što se dva embriona spoje i tako nastane reptil sa dve glave. U pitanju je stanje stručno nazvano policefalija, češće kod reptila nego kod sisara.

Fotografije dvoglave zmije objavio je stručnjak za reptile Nik Evans, kojeg je zapanjeni čovek koji je pronašao zmiju pozvao u pomoć. Kada je shvatio da u dvorištu ima dvoglavu zmiju, uplašio se da će joj neko naškoditi pa ju je spakovao u teglu i pozvao stručnjaka.

"Bio je to tako čudan prizor. Zmija je vrlo mlada i duga svega tridesetak centimetara. Bilo je jako zanimljivo gledati je kako se kreće, ponekad bi glave pokušale da se upute u dva različita smera. A ponekad bi se jedna glava naslonila na drugu, kao da želi da je nosi, i tako se najefikasnije kretala", opisao je Evans.

Dvoglave zmije su vrlo retke u divljini, i najčešće nemaju dug životni vek. Stručnjaci navode da to zavisi i od načina na koji je organizam podeljen. Ako životinja osim dve glave ima i dva odvojena sistema za varenje, moguće je da će se dve glave svađati oko plena i hrane. To se vrlo retko dešava ako dele probavni sistem, ali ako se ne slažu, šanse da će umreti od gladi se povećavaju. Takođe, ako jedan sistem za varenje ili vitalni organ opslužuje dva tela, biće pod većim opterećenjem što će dodatno skratiti životni vek životinje.

(MONDO)