Poljska će u petak prestati da pruža finansijsku pomoć ukrajinskim izbeglicama u zemlji, rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova i komesar za izbeglice. "Vlada je od 1. jula prestala da daje 40 poljskih zlota što je oko devet dolara dnevno za hranu i smeštaj izbeglicama", rekao je Pavel Šefernaker za list Rzeczpospolita, prenosi RT.

"Uvereni smo da su mnogi ljudi u Poljskoj sposobni da postanu nezavisni i da se prilagode. Četiri meseca pune zaštite je, po našem mišljenju, dovoljno vremena za adaptaciju u zemlji", insistirao je on.

Taj potez ima za cilj da podstakne više Ukrajinaca da „budu aktivni“ i počnu da traže posao, objasnio je zvaničnik. Prema Sefernakerovim rečima, isplate će se nastaviti samo za osobe sa invaliditetom, trudnice i porodice sa puno dece.

Najava nije bila iznenađenje, jer su beneficije prvobitno uvedene na period od dva meseca nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini. Oni su kasnije produženi za dodatna dva meseca, a poljske vlasti su rekle da je 1. jul krajnji rok do kada će ovi benefiti da traju. Poljska je takođe prihvatila više ukrajinskih izbeglica nego bilo koja druga nacija. Prema procenama UN, najmanje 4,3 miliona onih koji su bežali od borbi prošlo je kroz poljsku teritoriju, a oko 1,5 miliona je ostalo u zemlji.

(MONDO)