Trideset saveznika NATO potpisalo je u utorak Protokol o pristupanju Finske i Švedske kako bi im se omogućilo da se pridruže savezu nakon što parlamenti zemalja članica ratifikuju tu odluku, a ovo proširenje smatra se najznačajnijim od sredine 1990-ih, javljaju agencije.

"Ovo je dobar dan za Finsku i Švedsku i dobar dan za NATO. Ovo je zaista istorijski trenutak. Sa 32 nacije za stolom, bićemo još jači i naši ljudi će biti još bezbedniji dok se suočavamo sa najvećom bezbednosnom krizom u prethodnih nekoliko decenija", rekao je Stoltenberg novinarima u zajedničkoj izjavi za štampu sa ministrima spoljnih poslova Švedske i Finske, prenose strani mediji.

Protokol znači da Helsinki i Stokholm mogu da učestvuju na sastancima NATO-a i da imaju veći pristup obaveštajnim podacima, ali neće biti zaštićeni odbrambenom klauzulom NATO-a da je napad na jednog saveznika napad na sve, dok ne dođe do ratifikacije. Ovo će verovatno potrajati do godinu dana.

Generalni sekretar NATO govorio je uoči sastanka na kojem su ambasadori 30 zemalja članica NATO-a potpisali pristupne protokole za dve nordijske zemlje.

"Izuzetno smo zahvalni za svu snažnu podršku koju je naše pristupanje dobilo od saveznika. Uvereni smo da bi naše članstvo ojačalo NATO i doprinelo stabilnosti u evroatlantskom prostoru", rekla je švedska ministarka inostranih poslova An Linde, prenose strani mediji.

Posle ruske invazije na Ukrajinu u februaru, Švedska i Finska su istovremeno objavile nameru da se odreknu neutralnog statusa i postanu deo NATO-a. Samit NATO-a u Madridu prošle nedelje podržao je taj potez upućivanjem poziva dvema zemljama nakon što je Turska dobila ustupke zbog zabrinutosti koju je izrazila i obećanja SAD da će dobiti nove ratne avione.

(MONDO)