Moskovski odbornik osuđen je na sedam godina zatvora jer je govorio protiv ruskog rata u Ukrajini - što je, kako se navodi, prva puna zatvorska kazna prema novim zakonima. Aleksej Gorinov, 60, uhapšen je u aprilu nakon što je snimljen kako kritikuje invaziju na sednici gradskog veća.

Prema zakonu nakon invazije, svako ko širi "lažne vesti" o vojsci suočava se sa kaznom do 15 godina zatvora. Rusima je zabranjeno da koriste reč rat za opisivanje invazije.

Predsednik Vladimir Putin je umesto toga skovao frazu "specijalna vojna operacija", iako je u četvrtak govorio o "ratu u Donbasu" u obraćanju čelnicima parlamenta. Aktivista za ljudska prava Pavel Čikov rekao je da je kazna Gorinovu prva zatvorska kazna po novom zakonu. Do sada su sudije izricale samo novčanu ili uslovnu kaznu.

Sudija Olesja Mendeljejeva presudila je da je izvršio svoj zločin "na osnovu političke mržnje" i da je obmanuo Ruse, što ih je navelo da "osete anksioznost i strah" zbog vojne kampanje.

Pojavljujući se na sudu u severnoj Moskvi, Gorinov je podigao parče papira sa rečima koje je napisao olovkom: "Da li vam je još potreban ovaj rat?" Službenik bezbednosti je podigao ruke da pokuša da prikrije poruku.

Opozicioni odbornik je uhapšen krajem aprila, više od mesec dana nakon što se obratio na okruglom sastanku u oblasti Krasnoselski na severoistoku Moskve. Gorinov se na sastanku usprotivio ideji da se takmičenje dečjeg crteža održi kada su deca umirala u Ukrajini. Takođe je pokušao da sednicu saveta započne minutom ćutanja u znak sećanja na žrtve.

Još jedan opozicioni odbornik koji je podržao njegove izjave od tada je pobegao iz Rusije. Tužioci su rekli da su obojica namerno urotili da diskredituju rusku vojsku.

Prema rečima aktivista i novinara koji su u petak bili na sudu, Gorinov je rekao sudiji da je Rusija završila sa ratovima u 20. veku.

"A ipak, sadašnjost je Buča, Irpin, Hostomel“, rekao je on, navodeći neka od mesta na kojima su ruske snage navodno počinile ratne zločine.

Njegov prijatelj i opozicioni aktivista Ilja Jašin objavio je na Tviteru svoj "užas" zbog presude. Sam Jašin je nedavno osuđen na 15 dana zatvora zbog opiranja hapšenju. Druga aktivistkinja, Marija Aljohina, rekla je da je "istorijski pakao" to što je izabrani odbornik bio u zatvoru na sedam godina jer je rat nazvao ratom.

Ruski politički ekspert Tatjana Stanovaja rekla je da je jasno da vlasti šalju upozorenje "neistomišljenicima“. Upotreba termina rat je sabotaža u očima vlasti, rekla je ona. Ali kada se kombinuje sa političkim akcijama kao što je Gorinov, to se smatralo gotovo terorizmom i dočekalo bi ga dugom zatvorskom kaznom.

Ruski tužioci takođe traže dugu zatvorsku kaznu za istaknutog prodemokratskog lika Andreja Pivovarova, koji je uklonjen iz aviona dok je trebalo da napusti Sankt Peterburg u maju. Njegov advokat je rekao da je optužen da je rukovodio nepoželjnom organizacijom Otvorena Rusija.

(MONDO)