Ruski biznismen Roman Abramovič na sudu traži više od milion dolara od vlasti EU, piše The Vall Street Journal, pozivajući se na izvore. Prema pisanju lista, biznismen osporava uvođenje sankcija protiv njega i traži da Evropski savet prebaci uplatu dobrotvornoj fondaciji stvorenoj nakon prodaje fudbalskog kluba Čelsi.

Kako navodi list, ukidanje sankcija EU tražio je i drugi ruski biznismen – Ališer Usmanov. U podnescima sudu je ukazano da bi finansijske posledice sankcija mogle dovesti do bankrota tri njegove kompanije, što bi uticalo na živote zaposlenih i njihovih porodica. Sud je odbio ovaj zahtev.

Roman Abramovič je 10. marta uvršten na listu sankcija Ujedinjenog Kraljevstva. Evropska unija je 15. marta uvela ograničenja protiv preduzetnika. Usmanov je uvršten na listu sankcija EU 28. februara.

Ovo nije prvi put da oligarsi tuže Evropsku uniju zbog sankcija koje su im uvođene, a mnogi su u prošlosti dobijali pravne bitke. Među njima je bio i bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, kome je Evropska unija svojevremeno zamrzla novac na računima u zapadnim bankama.

(MONDO)