Južnoamerički trgovinski blok Merkosur ("Mercosur") odbio je zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da govori na njegovom samitu, saopštila je u sredu zemlja domaćin Paragvaj, prenosi agencija AFP.

Članice Merkosura Argentina, Brazil, Urugvaj i Paragvaj nisu uspele da postignu dogovor o tome da li da pozovu ukrajinskog lidera, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Raul Kano, iako je odbio da imenuje zemlje koje su se protivile tom potezu.

"O takvoj komunikaciji nije bilo konsenzusa, zato je ukrajinski kolega već obavešten da u sadašnjim okolnostima ne postoje uslovi koji dozvoljavaju razgovor sa predsednikom Ukrajine u formatu Merkosura", objasnio je ministar.

Ranije ovog meseca, Hulio Sezar Ariola, paragvajski ministar spoljnih poslova, rekao je da je Zelenski razgovarao telefonom sa Mariom Abdom Benitezom, predsednikom te zemlje, i zatražio priliku da se obrati na predstojećem samitu Merkosura. Prema Ariolinim rečima, Benitez je obećao da će o tome razgovarati sa svojim kolegama u bloku.

Merkosur je ekonomska i politička organizacija koja je osnovana 1991. godine da stvori zajedničko tržište i podstakne razvoj u Južnoj Americi, a poznato je da Brazil i Argentina imaju bliske odnose sa Rusijom i predsednikom Vladimirom Putinom.

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu krajem februara, Zelenski se obratio nizu nacionalnih parlamenata i velikim međunarodnim forumima, uključujući NATO, G7 i UN, u nastojanju da okupi zemlje oko Kijeva i pomognu mu u borbi protiv ofanzive Moskve.

Međutim, krajem juna, kada je ukrajinski predsednik učestvovao na virtuelnom sastanku sa Afričkom unijom, samo nekoliko lidera je navodno slušalo njegov govor. Posle konferencijskog poziva, predsednik Senegala i predsedavajući Afričke unije, Meki Sal, ukazali su da je neutralna pozicija Afrike u vezi sa sukobom u Ukrajini ostala nepromenjena.

(Mondo)