• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BEOGRAĐANIN BESAN - ŽALIĆE SE SVIMA! Stigla mu kazna za parkiranje, on tvrdi da nije kriv - evo šta može da uradi

Autor Nikola Todorović

Muškarac iz Beograda dva puta je morao da plati kaznu za parkiranje.

 Beograđaninu dva puta stigla ista parking kazna Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prošle jeseni je Beograđanin R. Dž. izmirio je obavezu usled nepropisno parkiranih kola, a onda mu je prethodnih dana stiglo obaveštenje da mora naknadno da plati jer nije obavestio ko je upravljao vozilom. Njemu je prošlog oktobra u Ulici kraljice Marije R. Dž. je parkirao automobil. U međuvremenu mu je stiglo obaveštenje da je nepropisno to uradio i da mora da plati kaznu.

Nije mu bilo jasno kako je nepropisno parkirao, kada je vozilo ostavio u okviru parking linija. Naime, ispostavilo se da je njegov automobil usnimljen noću i da je deo slike mutan zbog čega se na njoj ne razaznaju parking-linije. Smatrao je da fotografija nije valjano napravljena, ali je u roku od osam dana platio kaznu kako bi makar ostvario pravo na popust od 50 odsto, odnosno 2.500 umesto 5.000 dinara. Tu, kako kaže, nije bio kraj jer mu je ovih dana stiglo novo obaveštenje - da mora da plati 25.000 dinara (ili u roku od osam dana 12.500) jer tada, u oktobru, nije prijavio ko je bio za volanom vozila.

To ga je, kako kaže, šokiralo jer je mislio da je plaćanjem kazne u oktobru priča tu i završena. Da mu izvršitelji ne bi zakucali na vrata zbog novog, dodatnog harača rešio je plati 12.500 dinara, ali je ovog puta odlučio i da ide do kraja i da pravnim putem utvrdi ko ga je bez razloga dva puta udario po novčaniku.

"Od prijateljice koja radi u Prekršajnom sudu saznao sam da moj slučaj nije usamljen i da se u sličnom problemu našlo više hiljada građana. Kaznu sam ponovo platio jer me je advokat savetovao, ali svakako nameravam da idem do kraja i utvrdim kako je moguće da dva puta plaćam za isto. Ići ću u Kuću ljudskih prava. Ako sam platio u roku, zašto mi je stigla nova kazna?", ističe ovaj čovek i naglašava da ima sva dokumenta koja dokazuju da je u pravu.

Možda će vas zanimati

Iz Komunalne milicije je rečeno da je ovako nešto nemoguće da se dogodi u praksi, ako je građanin na vreme, odnosno u roku od osam dana platio kaznu, tu se priča završava jer je uplatom priznao da je on upravljao vozilom. Druga je priča, kažu, kada neko u roku od osam dana odluči da ne plati kaznu, jer tih osam dana vlasnik automobila može da iskoristi da dokaže da je neko drugi upravljao njegovim vozilom. Odluka kojom je ostavljena mogućnost da vlasnik vozila dokaže da nije on upravljao automobilom u trenutku prekršaja, već neko drugi, doneta je upravo da bi se prilikom plaćanja kazne otklonile sve nedoumice ko je vozio, nezvanično nam je rečeno u Komunalnoj miliciji.

Ali, pošto je R. Dž. blagovremeno platio kaznu i samim tim nije sporio da je on bio na mestu vozača, otvara se pitanje kako je moguće da mu je nametnut dodatni trošak za istu stvar. Kada je reč o zvaničnim odgovorima iz grada, u Sekretarijatu za poslove komunalne milicije nisu naveli kako je moguće da je došlo do ovakve situacije da neko dvaput plaća za isti prekršaj, već su samo podsetili koja je procedura kada neko mora da plati kaznu za parkiranje.

"Kada komunalni milicionari konstatuju prekršaj učinjen motornim vozilom, fotografišu ga, nakon čega se na adresu vlasnika vozila, koja je evidentirana u saobraćajnoj dozvoli, upućuje obaveštenje o učinjenom prekršaju, u kome su sadržani: foto-dokumentacija sačinjena na licu mesta, činjenični opis prekršaja sa navođenjem propisa koji je prekršen, podaci za uplatu, kao i ostale instrukcije po kojima vlasnik vozila treba da postupi u ostavljenom roku", navode u ovom sekretarijatu.

Naglašeno je i da ukoliko vlasnik vozila nije odgovoran za učinjeni prekršaj ima mogućnost da u roku od osam dana od dana prijema pomenutog obaveštenja dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica kome je omogućeno upravljanje vozilom, kao i dokaz na osnovu koga se nesporno može utvrditi da je druga osoba upravljala vozilom u vreme prekršaja. Nakon toga izdaje se prekršajni nalog i upućuje na adresu prebivališta te druge osobe.

Možda će vas zanimati

"Ako vlasnik vozila u roku od osam dana, od dana kada se smatra da je obaveštenje o učinjenom prekršaju uručeno, ne uplati polovinu novčane kazne ili ne dostavi podatke o licu kojem je omogućeno upravljanje vozilom, vlasniku tog vozila izdaje se prekršajni nalog za nedostavljanje podataka kojim se izriče novčana kazna u iznosu utvrđenom kaznenim odredbama Odluke o komunalnom redu, odnosno Odluke o javnim parkiralištima. Plaćanjem polovine izrečene kazne u roku od osam dana od dana prijema obaveštenja o učinjenom prekršaju, vlasnik vozila prihvata odgovornost za prekršaj, čime se u predmetnoj stvari dalji postupak obustavlja", kažu u ovom sekretarijatu.

Naglašavaju i da ukoliko vlasnik vozila koji je postupio po obaveštenju za učinjeni prekršaj iz bilo kog razloga dobije naknadni prekršajni nalog kojim se izriče dodatna novčana kazna, može se obratiti Sekretarijatu za poslove komunalne milicije i dostaviti dokaz o obavljenoj uplati.

(MONDO)

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sashko69

Ja bih na njegovom mestu prvo proverio da nije prvobitna uplata otišla na pogrešan račun ili poziv na broj, pošto u tom slučaju sistem nije uopšte registrovao da je plaćeno pa je automatski generisao sledeću kaznu.

razum

Ova priča nema veze sa vezom. Ako je platio kaznu u roku to je to. Ovde ili neko debelo laže ili je neki kriminal. Nije trebao da plaća drugu kaznu jer ima dokaz o uplati. jedino da mu je dostavljena "pogrešan" žiro račun za uplatu.

Kokan

Imao sam jednog prijatelja, zvao se Pravda, on je na zalost odavno umro. Pravdu ces naci tamo, na groblju

 Beograđaninu dva puta stigla ista parking kazna