• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠOK INTERVJU "PUTINOVOG MOZGA" - UKRAJINA ĆE BITI NAŠA! Predvideo rat još pre 5 godina, a ovim ga je Vladimir RAZOČARAO

Autor Dejan Katalina

U razgovoru za emisiju "60 minuta" pre pet godina, ruski filozof Aleksandar Dugin, izneo je stavove koji sada predstavljaju zvaničnu rusku politiku i koje svakodnevno ponavlja i sam Putin.

 Putinov mozak sve najavio u cenzurisanom intervjuu 2017 Izvor: YouTube/60minutes/Printscreen

Ruskog filozofa Aleksandra Dugina, koji uživa veliku popularnost i u Srbiji zbog vrlo blagonaklonih stavova prema srpskom narodu, mnogi nazivaju ideologom politike koju vodi aktuelna vlast u Rusiji, a čak idu dotle i da ga zovu "Putinovim mozgom". Mnoge ideje koje trenutno zastupa Vladimir Putin, pogotovo kada je reč o invaziji na Ukrajinu i budućnosti tog dela sveta, kao da su preuzete iz najznačajnijeg Duginovog dela objavljenog 1997. godine "Osnovi geopolitike: Geopolitička budućnost Rusije".

U ovoj knjizi, Dugin smatra da bi Rusija, ukoliko želi da bude svetska sila i ima moć na globalnom nivou, morala da koristi "dezinformacije, destabilizaciju i aneksiju". Takođe, on je u knjizi, između ostalog, naveo da bi jedna od glavnih meta aneksije trebala da bude upravo Ukrajina, jer, kako Dugin smatra, ona stoji na putu Rusiji da postane transkontinentalna sila.

Izvor: YouTube/60minutes/Printscreen

"Ukrajina kao država nema geopolitičko značenje. Nema poseban kulturni ili univerzalni značaj, nema geografsku jedinstvenost, nema etničku isključivost", napisao je Dugin u svojoj raspravi.

Nisu pustili intervju jer je bio "višak"

Stavove koji su sada ne samo aktuelni, nego se, po mišljenju mnogih analitičara, sprovode u delo kroz delovanje ruske vlade, Dugin je izneo u intervjuu za emisiju "60 minuta" još 2017. godine, koji je sa njim u Moskvi uradila tadašnja dopisnica ove emisije Lesli Stal. Zanimljivo je da intervju nikad nije emitovan, ali se nedavno pojavio na jutjubu. Objašnjenje producenata ove emisije bilo je da je ovaj materijal, kao i mnogi drugi, "jednostavno u tom trenutku bio višak, jer je bilo aktuelnijih stvari i ličnosti". Glavna tema intervjua zapravo je bilo potencijalno mešanje Rusije u američke izbore 2016. godine, ali su u njemu mogli i da se čuju vrlo interesantni stavovi koji su sada pretočeni u jezovitu realnost.

Dugin je u intervjuu, bez okolišanja, kazao da veruje kako će u budućnosti Rusija "ponovo biti velika", odnosno "supersila" na globalnom nivou. Međutim, dodao je da cilj ne bi trebalo da bude "unipolarnost", odnosno da Rusija bude deo jednog od dva suprotstavljena bloka kao u vreme Hladnog rata, već da "vrati Rusiju u status supersile kao jedne od nekoliko zemalja koje vode svetski poredak". Prema Duginu, da bi do toga došlo, potrebno je više od vojne snage.

"Potrebna nam je neka vrsta duhovnog suvereniteta. Moramo da budemo slobodni i oslobođeni, ne samo fizički kao država, kao narod, već i kroz oživljavanje ruskog jezika, ruskog duha, ruskog identiteta, to je mnogo važnije", konstatovao je Dugin.

Izvor: YouTube/Screenshot/ Al Jazeera English

Ukrajina sektor ruske države

Baš u ovom kontekstu Dugin vidi Ukrajinu kao smetnju, što je jasno naglasio i u svojoj knjizi pre četvrt veka.

"Ukrajina kao nezavisna država sa određenim teritorijalnim ambicijama predstavlja ogromnu opasnost za celu Evroaziju i, bez rešavanja ukrajinskog problema, uopšte je besmisleno govoriti o kontinentalnoj politici", napisao je Dugin u svojoj knjizi iz 1997. godine.

Dugin vidi potpunu kontrolu nad celom severnom obalom Crnog mora kao "apsolutni imperativ" ruske geopolitike i smatra da Ukrajina mora postati "administrativni sektor ruske centralizovane države".

U intervjuu iz 2017. Stalova je sugerisala Duginu da je Putin, izgleda, poslušao sve njegove preporuke. Ne samo da je Dugin pozvao Rusiju da anektira Ukrajinu, što je Rusija prvo uradila na Krimu 2014. godine, već je Dugin takođe predložio da Rusija učini Iran saveznikom i podstakne Britaniju da napusti Evropsku uniju. Međutim, Dugin je odbio sugestiju da Putin sledi njegov plan. On je istakao da su njegovi politički recepti stari decenijama, a da Putin tek sada ispunjava prve korake.

Putin mora da bude autoritarniji

"Zahtevamo od njega da bude mnogo autoritarniji nego što jeste. Dakle, on nas je malo razočarao jer traje predugo", rekao je tada Dugin pred kamerama.

Izvor: Profimedia/TASS/Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office

Očigledno je da Dugin, koji je čest gost na ruskoj državnoj televiziji, ni za milimetar nije promenio svoje stavove od 1997. godine, o čemu svedoči i nedavna objavana na Telegramu, u kojoj je postavio svoj snimak u kojem jasno kaže: "Bez Ukrajine, Rusija ne može ponovo da postane imperija. Sa Ukrajinom unutar ruske zone kontrole, ona će ponovo postati imperija".

(MONDO)

Komentari 38

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sinisa

Ovo je ideolog ruskog nacizma.

Aj sad

@Sinisa Ocito ne razlikujes Nacizam od Nacionalizma, jer suludo je optuzivati Ruse koji su dali 20 miliona zrtava u borbi protiv Nacizma. Razmisli pa pokusaj ponovo.

Bl

Kako je lako filozofirati dok tudja deca ginu. Znaci lik ima neku ideju u glavi i neko treba zivotima to da placa S jel moze neko od ovih rusofila da mi odgovori na jedno pitanje koje se logicki prvo nameće? A koju ce to korist prosecan Rus imati od toga i da se ovom sve zelje ispune? Hoce mu bolji zivot ako Rusija bude jos Veca? E pa nece,nego ce 1% olosa blisko Putinu da sve prigrabe za sebe. Moj savet za mlade ljude je ,ne idite u ratove za interese staraca.

special image