Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden je nedavno održao sastanak sa glavnim funkcionerima u američkoj tajnoj službi CIA zbog novog glavnog "neprijatelja" naroda Sjedinjenih Američkih Država, prenosi hrvatski "Jutarnji list". Fokus više nije i neće biti na ekstremnim terorističkim grupama širom sveta već na dve države koje su se drastično ekonomski uzdigle - Kina i Rusija.

Zaokret u politici rada u CIA je došao usled ubistva vođe Al-Kaide Ajmana al Zavahirija u Kabulu prošle nedelje i zbog posete Nensi Pelosi Tajvanu koja je alarmirala Kinu da pokrene vojne vežbe koje se nalaze na samoj pomorskoj granici sa Tajvanom. Zamenik direktora CIA Dejvid Koen oglasio se nakon tog sastanka.

"Od sada, agencija mora da bude u stanju da razume Peking i da otkrije sve pretnje koja dolaze odatle", naveo je Koen.

Sjedinjene Američke Države su dugo bile uznemirene rastućim političkim i ekonomskim ambicijama Kine i njenom nesposobnošću da u potpunosti razume ili predvidi planove Pekinga. Amerikanci navodno veruju da je Kina pokušala da utiče na izbore u inostranstvu, pokrenula kampanje sajber i korporativne špijunaže, a poznato je da je zatočila milione Ujgura u logorima. Neki stručnjaci smatraju i da će Peking u narednim godinama pokušati silom da zauzme Tajvan. Zvaničnici obaveštajnih službi rekli su da im je zato potrebno više uvida u poslove Kine, uključujući otkrivanje tačnog uzroka pandemije koronavirusom, jer Amerikanci i dalje veruju da Peking krije informacije o poreklu virusa.

Promenu prioriteta CIA podržavaju mnogi bivši obaveštajni zvaničnici i predstavnici obe američke stranke. Među njima su ljudi koji su služili u Avganistanu i učestvovali u brojnim drugim misijama protiv Al Kaide i drugih terorističkih grupa. Predstavnik američkog Predstavničkog doma Džejson Krou, bivši vojni rendžer koji je služio u Avganistanu i Iraku, rekao je da veruje da su Sjedinjene Američke Države bile previše fokusirane na borbu protiv terorizma poslednjih godina.

"Daleko veća egzistencijalna pretnja su Rusija i Kina. Terorističke grupe neće uništiti američki način života. Ne na način na koji Kina može“, rekao je Krou, demokrata iz Kolorada koji radi u odborima Predstavničkog doma za obaveštajne poslove i oružane službe.

Američki kongres je praktično naterao CIA i druge obaveštajne agencije da Kinu postave svojim prioritetom, rekli su za "Stars and Stripes" anonimni izvori upoznati sa osetljivim obaveštajnim pitanjima. Usmeravanje resursa ka Kini naravno zahteva smanjenje u drugim odeljenjima, uključujući odeljenje za borbu protiv terorizma. Konkretne brojke nisu dostupne jer se obaveštajni budžeti tretiraju kao strogo poverljive transformacije. Konkretno, zakonodavci žele više informacija o tome kako Kinezi razvijaju napredne tehnologije. Za vreme predsednika Si Đinpinga, Kina je uložila milijarde dolara u kvantnu nauku, veštačku inteligenciju i druge tehnologije koje bi mogle da promene način na koji će se voditi ratovi u bliskoj budućnosti.

(MONDO)