"Nekoliko zemalja na Zapadu čekaju da se Kijev preda i misle da će se njihovi problemi odmah rešiti sami od sebe", rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u intervjuu objavljenom u utorak.

"Često me pitaju u intervjuima i dok razgovaram sa drugim ministrima spoljnih poslova: 'Koliko ćete izdržati?' Trebalo bi da se pitamo šta bi još moglo da se uradi da nam pomogne da pobedimo Vladimira Putina u najkraćem mogućem roku", rekao je Kuleba, napominjući da takva pitanja sugerišu da svi "čekaju da padnemo i da njihovi problemi nestanu sami od sebe".

Ministar spoljnih poslova je dalje sugerisao da su neke zapadne zemlje spremne da prihvate predaju Ukrajine u tekućem vojnom sukobu sa Rusijom i da ona ustupi neke od svojih teritorija - na šta je Kijev više puta insistirao da nikada neće pristati.

Prošle nedelje, Mihail Podoljak, pomoćnik predsednika Volodimira Zelenskog, isključio je vojni poraz Kijeva kao mogući scenario i izjavio da će se boriti "do poslednjeg ruskog građanina na teritoriji Ukrajine", uz pomoć zapadnog oružja za koje kaže da će biti usmereno u zemlju bez obzira na cenu. Podoljak je takođe sugerisao da niko neće pokušavati da pregovara o primirju sa Rusijom na račun Ukrajine, zbog reputacije predsednika Zelenskog da "ne dozvoljava takve razgovore iza svojih leđa".

Zelenski je u više navrata osudio insistiranje nekih zapadnih zemalja na mirnom rešavanju sukoba bez uzimanja u obzir interesa Kijeva, navodeći u junu da "svi žele da nas guraju do nekog rezultata, za nas definitivno nepoželjnog", a da pritom traže sopstvene finansijske i političke interesovanja.

"Umor raste, ljudi žele neki rezultat za sebe. I nama je potreban rezultat", rekao je tada ukrajinski lider.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predvideo je da će se sukob između Rusije i Ukrajine na kraju završiti sporazumnim rešenjem, ali je insistirao da Kijev mora da nastavi da dobija vojnu podršku od Zapada kako bi poboljšao svoju pregovaračku poziciju.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, a Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

(Mondo/RT)