Rusija je danas ponovo obustavila isporuku gasa preko glavnog gasovoda Severni tok 1 za Evropu. Kao razlog navode potrebu za održavanjem. To znači da gas neće stići u Nemačku do 3. septembra, saopštila je ruska državna energetska kompanija Gasprom, prenosi britanski "Gardijan". Sajt operatera Severnog toka 1 pokazao je nulti protok u gasovodu. Moskva, koja je smanjila snabdevanje Severnim tokom 1 na 40 odsto kapaciteta u junu i na 20 odsto u julu, krivi probleme održavanja i sankcije za koje kaže da sprečavaju vraćanje i instaliranje opreme.

Vlade zemalja članica Evropske unije strahuju da bi Rusija mogla to razdoblje obustavljanja gasa mogla da produži i navode da je to deo oružja koje koristi predsednik Rusije Vladimir Putin protiv zemalja koje podržavaju Ukrajinu u ratu koji je počeo 24. februara 2022. godine. Dalja ograničenja u izvozu gasa navodno pogoršavaju veleprodajnu cenu plina na svetskom tržištu koja je navodno skočila za čak 400 odsto.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO)